27 Mayıs 2007

Öbür dünyadaki ödevler


3 hafta önce arkadaşın babasının ölümünden bahsetmiştim. Geçenlerde konuştuğumuzda babasının cenazesinin ardından yaptıklarından bahsetti.

Babanın Budist geleneklerine göre yapılan cenazesinden sonra öbür dünyadaki yolculuğu başlamış. Baba 49. güne kadar haftada bir öbür dünyadaki bir hocayla ders çalışıyormuş. Her dönemin sonunda bir sonraki mertebeye erişirmiş. 49. gün bugüne kadar evde duran küller asıl mezara konurken, babaları da (öyle umuluyor ki) "Buda" derecesine erişecekmiş.

Bir de babanın ruhunun yolculuğunu şerefli olarak yapması için olacak, Budist dünyasında yeni bir isim alıyor. Mertebesi yüksek isimlerin "alınması" ailenin şanındanmış. Her nekadar bu seremoniler için tapınağa verilen paralar "bağış" niteliğinde olsa da şan ve şeref için oldukça yüksek paralar çıkıyor elden.

Babanın ölümünden bu yana yapılan masraflar 4 milyon yen, 40,000YTL'yi bulmuş.

7 yorum:

Adsız dedi ki...

arap yagi bol bulunca bagis! yaparmis misali oluyor bu cenaze torenleri demek,tabii ki herkezin inancina sonsuz saygim var ama parasal mevzularda kavgada yumruk sayilmaz misali suursuz para harcayan japonlari kel kafali boozu lar somuruyormus gibime geliyor,garip bi sistem tam ticarethane gibi calisiyorlar,biyerden duymustum vergidende muaf olduklarini,aslinda simdi bi cuval komplo teorisi yapilir bu konuda..

ya ozur dilerim yazinin icerigi bu degil ama aklimdan geceni yazmak istedim,kusurum olduysa ozur

Taylan dedi ki...

Merhaba,

Yok kusurluk birşey değil. Bunu arkadaşla da konuştuk. Her organize din gibi Budizm'in uygulamasında da böyle sonradan eklemeler, parasal araçlar eklenmiş işte. İşin özündeki dünyadan sıyrılma, "erme" kavramıyla bu olanlar çok farklı. Gerçi bunlar hep bağışmış ama sosyal baskının çok yüksek olduğu Japonya'da 5-10 kuruşa bir cenazenin kalkması düşünülemez bile.

Adsız dedi ki...

evet cok dogru soyluyorsun,bence de "sosyal baski" dir bu abartilara
tek sebep,anlasilan bu sosyal baskiyi cok ustaca 10bin lik banknotlara ceviriyor bazilari.
ders niteligindeki yazilarin icin ayrica tesekkur,bu konuda mevcut bilgim -japonlar olunce gomulmuyor,yakiliyor-dan ibaretti.
demek ki sadece oleni deyil geride kalan aileyide yakiyorlarmis:)
selamlar

Taylan dedi ki...

Evet...Aynen. Aslında ailenin yas tutacak zamanı ve mecali kalmıyor gibi. Bu "parayla" ibadet işinin en şok olduğum örneğini bir yılbaşı gecesi yaşamıştım.

Shinto tapınapında sunağın önünde dizilmiştik, sanırım Yokohama'da bir yerdi. Biz sıradayken baktım bizden önde, sunağa daha yakın bir sıra daha var, onlar sunağa çok daha yakın durup, bozuk para atıp dilek tutuyorlar. Bu yakınlığın bedeli onların ayrıca 10,000 yen ödemesiymiş!! Sunağa bizden 3 metre yakın durmak için 10,000 yen!!

Adsız dedi ki...

Taylan ben Tan Akan daha önce de yazmıştım. Şunu anladım ben yazılarından; sende de biraz budizme özenme başlamış. O kadar kalmışsın Japonya da İslamiyeti anlatamadın mı bu Japonlara?? :))

Adsız dedi ki...

senin yuzunden budist oldum ciktim,japonya da yasiyorsun ama sen bize niye 5 vakit namazi,orucu,zekati anlatmiyorsun Taylan!!
japonya dan gunluk yasam kesintileri ni degistirip -japonya da imanli yasam- yap,daha sevap,

ya arkadaslar kimsenin avukati degilim tabiiki ama japonya da yasiyan bir Turk un gunluk yasamin gerceklerini paylastigi su ortami nasil dine,Islama bagliyorsunuz anlamis degilim,

ukalalik olucak ama birakin Taylan i butun Islam alemi gelse kimse bu japonlari musluman yapamaz(kendi fikrim).genc yakisikli misyonerlerin yillardir bin turlu takla atip hristyanlastirma projeleri bile sonuc vermiyo cunku japonlarin dine bakis acisi cok farkli,

neyse yaziya ilk yorumu yaparken icerikle farkli bi yorum yaptigim icin kendimi garibsemistim ama beterin beteri varmis

Taylan dedi ki...

Merhaba Arkadaşlar,

Japonya ve Japonların yaşamında din ya da geleneklere bağlı törenlerin büyük yerş var. Günlük hayatın içinde pek göze batmasa da, Japonlar kendilerine biz bir dine bağlı değiliz deseler de bu böyle. Bunlarla ilgili meraklı izlenimlerimi sürdüreceğim.