21 Mayıs 2007

Krabi, Tayland

KrabiKrabiKrabiKrabi
KrabiKrabiKrabiKrabi



Sonunda Tayland'la ilgili biraz olsun yazacak zamanı bulabildim. Japonya konusunda olmasa da belki ilginenler olur.

Tayland'a 95 ve 2000'de toplam 3 defa önce gitmiştim, hep Bangkok ve yakınlarına. Tayland her gidişimde daha da gelişen bir ülke oldu. Son askeri darbenin günlük hayata ve ekonomiye pek bir etkisi olmadı sanırım.

Biz Tayland'ı fakır biliriz. Aslında Malezya ve Singapur dışındaki G.D. Asya'da en zengin ülkedir. The Economist'e bağlı The Economist Intelligence Unit'in verilerine göre Türkiye'de GDP per head US$5,297, satınalma paritesinde US$9,047.6. Tayland'da GDP per head US$3,120, satınalma paritesinde US$9,082.

İnsanlar hep sessiz, sakin, kavgadan hoşlanmayan, yardımsever ve güleryüzlüdür. Öğrenciyken gittiğimde yanlışlıkla bindiğim minibüste bana yardım eden, hatta yol paramı veren teyzeler olmuştu. Bu sefer askerlikteki kalabalıktan sonra Bangkok'un tozu dumanını değil, sessiz sakin tropikal denizleri yeğledim.

Krabi, Türkiye'de de bilinen Phuket'in yakınlarında bir bölge. Daha yeni turizme açılıyor gibi. Umarım sonu diğerleri gibi olmaz. Öncelikle kaldığım resort otel, Tubkaak Krabi Boutique Resort, biraz bütçeyi zorlayacak cinsten olsa da, harikaydı. Gecenin saat 10'unda vardım, çok kibar bir bayan görevli beni odama bıraktı. İki elini burun ve cene hizasinda birleştirdi ve klasik selamlarını verdi, çıktı. İki günlük de olsa "sefam" işte öyle başladı.

Muson yağmurları zamansız başlamıştı, öğleden sonraları yağmura katlanmak zorundaydık. Ama deniz suyu vucut ısısından yüksek olursa pek dert değil. Yağmurda denize girmek en çok ısıtan şey. Krabi'nin denizi (Hint Okyanusundaki Andaman Denizi) krem rengi yeşil. Oldukca sığ. Manzaraya denizden birden çıkan ve yeşil bitkilerle kaplı kaya-adalar hakim. Andaman Denizinde gel-git çok belirgindir. Öğleden sonraları denizin metrelerce çekilmesi ve denizin sabahtan boyu geçen yerlerinin yürünecek hale gelmesi gerçekten görmeye değer. (Üst sağdaki resimle sol alttakini, ortadaki iki resmi karşılaştırın.) Küçük deniz hayvanlarının ıslak kumlarda koşuşturması, balıkçıların firsat bu fırsat ağ atması hayatın normal bir parçası.

Diğer sefalar da vardı. Tayland'a gelip de yeşil curry yememek, hindistancevizi sütlü acı-ekşi çorbaları içmemek (alt sağdaki resim) olmazdı, ben de midemi delmek pahasına bu zevki tattım. Yağmurlu ögleden sonraları otelin usta bayan masajcılarına biraktım kendimi.

1 Mayıs akşamı Krabi'den ayrılmak zor oldu doğrusu. Kim cenneti bırakmak ister?

8 yorum:

Adsız dedi ki...

bu resimler gerçek olamaz , çok şanslısınız :D

homosapiens dedi ki...

taylan, huzur birakmadin bende. ben de gezmek istiyorum orayi, ben de o nilüferli yolda yurumek istiyorum.

Taylan dedi ki...

Sevgili Umama,

Kasten olmadı:) Gerçekten ben bile şimdi tekrar oraya dönmek istiyorum, yeniden o huzura. Bir dahaki seferi bekliyorum.

Adsız dedi ki...

Süper tek kelimeyle!! Ben de şu an tatil hazırlıkları yapıyorum. İstikamet İtalya adriyatik kıyısında ufak bir sahil kasabası! Fekat bu resimlerden sonra acaba oldum yani???!!!

Tayland değil ama Malezyaya gitmiştim. Orası da süperdi. Ve almanyaya ilk gittiğimde dil kursu için oda arkadaşım bangkong tna bir kızdı!! burslu olarak gelmişti!! Çok zekiydi sürekli origami yapardı...

Anyway tatil güzel geçmiş belli darısı benim başıma:))

Özge

Taylan dedi ki...

Evet Özge, darısı başına. İtalya tatilinin izlenimlerini bekleyeceğim.

Adsız dedi ki...

resimler muhteşem bizde erkek arkadaşımla ocak ayında koh samuideydik orasıda harika görmediysen tavsiye ederim ve kası ayında umarım tekrar taylanda geleceğiz bu kezde phangan die süper bir adaya(:

All Class hotels dedi ki...

Tayland'da gitmeden önce yapılması gerekenler
Sevgili arkadaşlar gideceğiniz ve göreceğiniz ender güzellikteki dogal ve tarihin buluştuğu yer Tayland
kendine munasır hoş bir yer. gidecek arkadaşlara 2 tavsiyem var bunlardan birincisi otel konusunda
sakın arkadaşlar otel rezervasyonu yapmayın yaptıysanızda iptal edin studyo tarzı 1+1 yada 2+1 biçiminde evler var günlüğü 45 usd başlıyor.
şehir merkezine olan yakınlığa göre fiyatları artmaktadır otele göre çok daha uyguna kalabilirsiniz.
diğer konu ise uçak bileti alma konusunda hep kafamız karışır. sebebi ise fiyatlar arasında çok fiyat farkları bulunmaktadır eger istanbulda yaşıyorsanız aksaray daki seyahat acentalarından tayland
uçak biletini ucuza alabilirsiniz ve birde kesinlikle uçak biletini son haftaya bırakmayın mümkunse en az 1 öncesinden rezervasyon yapiın. istanbul dışındaki arkadaşlara da 2 web sitesi öneriyorum
1- http://www.packagetoursturkey.com
2- http://www.touroperatoristanbul.com
bu firmadan yuzde 10-15 indirimli uçak bileti bulabirsiniz.

saygılarımla

istanbul dedi ki...

Benim arkadaşlara tavsiyem 4 konuda .
1- bunlardan ilki uçak bileti alacak arkadaşlar lütfen gideceğiniz ulke neresi olursa olsun öncelikle yapmanız gereken şey uçak biletiniz ne olur en az 1 ay öncesinden istanbul dan aliniz ve ayrıca dikkat edin resmi tatil günlerine lütfen denk getirmeyin inanin uçak bilet fiyatlari en az 3 kat artmakta.
2- tavsiyem ise başınız sıkiştığında lutfen turk konsoluklariyla irtibat haline geçin
3- ise yurt dışına çıkarken lutfen seyahat sigortasi yaptirin başınaza gelecek özellikle saglık sorunlarinda faydasini göreceksiniz.
4- son olarakta otel konusunda. otel başlangıçta pahalı gelsede. güvenilir özellikle tek başına gidecek arkadaşlara tavsiyem otel rezervasyonu yapmanız ev yada hostellerden pahali olabilir ama inanin güvenli
istanbul travel otel konusunda size bu adresi http://www.istanbulhotels.com tavsiye ederim. simdiden herkese iyi eğlenceler.. turkey hotels