21 Haziran 2007

Mottainai

Japonca'da bazen çok kullanışlı gelen laflar vardır. Benim bildiğim Türkçe ve İngilizce'de karşılığı tam olarak olmayan şeyler. Tabii her dilde böyle şeyler vardır, şimdi aklıma gelmiyor ama Türkçe'de de var.

Japoncadaki "mottainai" sözcüğünü, Japonya'ya geldiğinde 2004 Nobel Barış ödülü sahibi Kenyalı Wangari Maathai keşfetmeşmiş. Bu sözü slogan olarak kullanmış.

Mottainai, yazık, ziyanlık, israf anlamlarına geliyor. Çevre bilinci için bu sözün anlamını her işimizde hatırlamamız gerektiğini söylüyor Bn. Maathai. Japon televizyonunda, Japonların da bunu unuttuklarını oysa eskiden gelen pek çok şeyin mottainai bilinciyle yapıldığını anlattı. Eskiden paket kağıdı kullanılmaz hediyeler ipekli bir bohçaya sarılırmış, çünkü kağıt mottainai. Tuvaletlerde sifonun büyük ve küçük ayarı vardır. Çünkü su da mottainai. Günümüzde Japonya'da plastik feci mottainai. Bir paket birşeyin içinden bayatlamasın ya da özenli gözüksün diye bin tane başka pakete sarılmış yiyecek çıkar. Tabii fiyatın içine bunlar dahildir.

Japonlar kendilerinden çıkan bir sözün değerini yeniden keşfediyor. Çevre bilinci moda. Bir Japon başlarsa zaten gerisi gelir. Ama gündelik hayattaki mottainai davranışlar kolay değişecek mi acaba?

7 yorum:

Adsız dedi ki...

merhaba,
blogunu çok beğendim, japonyayla ilgili çok ilginç genel bilgiler ve detaylar yazmışsın,sanırım bu akşam tüm arşivini okuyup uykusuz bir gece geçireceğim!

Taylan dedi ki...

Merhaba Anonim,

Blogu beğendiğine sevindim. Aman uykusuz kalma!

Adsız dedi ki...

zaman mottainai bende de! ki limited bir süre hayattayiz!!

Özge

Adsız dedi ki...

sevdiklerimiz hala yanimizdayken kiymetlerini bilememek...mottainai

Adsız dedi ki...

Merhaba ,
Sayfanıza bayıldım çok farklı şeyler öğrenmiş olacağım :) bu arada japonya hakkında bilgim olmuş olacak :) linkinizi sayfam ekliyorum, dilerim mahsuru yoktur.

ben de beklerim bir süre sonra sayfamı güncellicem.

Sevgiler

http://cileklipastaa.blogspot.com

Taylan dedi ki...

Özge ve anonim,

Yazıdığınız mottainai örnekleri çok iyi geldi, açıkçası çok etkilendim.

Çilekli Pasta,

Link koyduğunuz için teşekkürler. Sayfanızın yenilenmesini sabırsızlıkla bekliyorum.

Adsız dedi ki...

susuz kalmak üzere oldugumuz bu günlerde keşke bu sözün yerini tutabilecek bir sözü insanima anlatabilsem.