11 Haziran 2007

Yılda 30 bin hayat

Yomiuri'de geçen Cuma çıkan habere göre ekonomik durum düzelse de intihar edenlerin sayısı 30 binden aşağı düşmüyormuş. Bu son 9 yıllık ortalama rakam. 1998'den itibaren işsizlik %4'ün üzerinde. Ayrıca yaşam boyu iş prensibi şirketlerde rafa kalktı. Performansa göre değerlendirme başladı. Yeni iş hayatına uyum sağlayabilenlerle sağlayamanların arasındaki uçurum artmış. Geleceğe güvenle bakamama, aşağılık kompleksi ve kendine güvensizlik de.

Japonya Dünya intihar oranlarında 10. diğer ülkeler eski Doğu Bloku ülkeleri.

Japonya'da intiharla ilgili dini ya da toplumsal bir kınama mekanizması yok bildiğim kadarıyla. Yardım kurumları da insanlarda yardım alma (terapiye falan gitme) alışkanlığı da az.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

birkac yazi oncesinde de bahsettigin konu olabilirmi bu intiharlarin sebebi?-sosyal baski- demistin,tamamen olmasa bile kismen alakali oldugunu dusunuyorum.

dertlerini pek anlatan bir millet degiller,

derdi olanin derdini dinleyip yol gosteren bir millet hic degiller,

mutluluklarini,sinirlerini,gozyaslarini,kahkahalarini pek disa vuran bir millette degiller,

hicbirsekilde iclerini bosaltamiyorlar ve bir muddet sonra kayis kopuyor,ya gidiyo birini kesiyo yada intihar ediyor,


cok biliyomusum gibi yazmisim yine,muhakkak arada istisnalar ve benim yanildigim noktalar vardir,surcilisan ettiysem affalo,

Adsız dedi ki...

genetik bence.. aslinda başka şeyler yazacaktimda gereksiz buldum ..

homosapiens dedi ki...

taylan, japonlar sanki bu dunyanın disinda gibiler. diger toplumlar ile aralarinda uzun bir mesafe var gibi gorunuyor. acaba insanlar bu nedenle intihar egilimli olabilirle mi? cok hizli gidiyor gibiler. zihinleri hep birseylere, kendi toplumlarina, o toplumun icindeki ilerlemis insanlara yetismeye zorlaniyor gibi. sen ne yorum yapiyorsun? merak ettim senin yorumunu.

Taylan dedi ki...

Tüm bunlar içinde anonim'in yazdıkları biraz daha benim algıladıklarıma uygun. Genetik değil bence, tabii bu konuda araştırma yapılmışmı bilmem, Japonya dışında yaşayanlar ya da yetişmişlerde bunu denemk lazım.

Bu dünyanın dışında ve kendi içlerinde yaşadıkları da doğru. Biraz ada toplumu olma ve tabii 300 yıl dışarı kapalı yaşadıklarından bu. Ama bunun başlı başına intiharla bağlantılı olduğunu düşünmüyorum. Japon toplumu zaten yapısı gereği "başarılı" olarak imrenilecek az sayıda birey yetiştiriyor (bireysellik hep arka planda olduğundan.) İntihar oranı yüksek diğer ülkelerle de Japonya arasında bu yönlerden bir benzerlik yok.