10 Eylül 2007

Refahtan payını alamayanlar

Geçen haftalarda Japon ve yabancı basında çıkan bir haber bilmem bizim basında yankı buldu mu.

Binlerce orta yaş üstü Japonun internet/manga kahvelerini mesken edindiğine dair. Gecelik içecekler dahil 1000 yenden (10YTL?) ucuza gelen bu yerlerde insanlar sandalye tepesinde sabahlayabiliyormuş. Kira ödeyemeyen, ya da kira ödese de kiralık bir ev için gerekli olan kefili bulamayan, ya da pek çok yerde gerekli depozitoyu koparamayan insanlar yaşlıca insanlar.

90'lardan itibaren şirketlerde iş güvenliği azaldı. Bilgisayar kullanamayan ya da modern ofis şartlarına, performansa bağlı değerlendirmelere alışamayan, ekonomik bozukluk nedeniyle işini kaybeden pek çok insan kendini sokakta buldu.

Geçen hafta Tokyo ve bölgesini doğrudan vuran tayfunda kabarıp taşan nehirler evsizler için de sorun oldu. Tokyo belediyesi parkları ve sokakları evsizlerden "temizledikçe", insanlar da nehir kenarlarına kaçtılar. Ama nehir kabarınca bu sefer de sele kapılma tehlikesi başgösterdi. İtfaiye evsizleri kurtarmak için bir hayli uğraştı.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu japonlarda insanlık namına birşey kalmamış. Burada olsa iki kap yemek verirler, giyecek falan. Zaten tapınırken bile zenginlerin daha öne geçtiği bir dine sahip olanlardan ne beklenir.
TanAkaN

Adsız dedi ki...

dusununce kanunlarin insanlari bizim memleketimizden daha fazla korudugu gercek ama manevi anlamda seninde ornek verdigin gibi ozelliklerini yitirmis binevi demode olmus insanlar evlerdeki eski dosek,minder,tv. vs. gibi aninda kapinin onune konuluyor.cetrefilli bir konu,artilariyla eksileri arasinda ucurum var...

ilker

Adsız dedi ki...

Allah aşına tanakan kim kime ne veriyor Türkiyede ? gerçekçi olalim lütfen insanimiz artik birbirine su bile vermiyor .. O dedigin eskidendi.

Adsız dedi ki...

MEte büyük şehirler öyle olabilir ama küçük yerlerde hala var böyle güzellikler. Başka hangi ülkede dilenci 4 katlı dayalı döşeli apartman alacak kadar çok sadaka toplayabiliyor. Geçenlerde burada bir dilencinin banka hesabında 1000 ytl çıkmış. Var gerisini sen hesap et.
TanAkaN