01 Ekim 2007

Bir gecelik ağalık

YazfestYazfestYazfest
YazfestYazfestYazfest
YazfestYazfestYazfest
YazfestYazfestYazfest

Tokyo'ya gelmiş herkesin bildiği gibi Tokyo çok kalabalık bşr şehirdir. Kalabalık trenlerde geçen zaman, uzun çalışma saatleri gittikçe stres birikimi yapar.

Haftasonları kaçamakları yapmak ve Tokyo dışında haftasonlarını geçirmek çok çekici, adeta kaçınılamaz hale gelir. Shinkansene atlarsın, iki saatte "taşradaki" kasabalarda bulursun kendini. Bu kaçamakların benim için en vazgeçilmez tarafı Japon stili han ya da oteller, "ryokan"lardır.

12 yıl önce ilk defa ryokanda kaldığım zamanı hatırlıyorum. Izu'daki Shuzenji kaplıca (onsen) kasabasında. Çok rahat hissetmiştim kendimi. Sonraları pek çok ryokanda kaldım ve aralarındaki benzerlikleri, farkları gözlemleme, yaşama fırsatı buldum. Her ryokan misafirperliğin, oda dekorasyonun, akşam yemeklerindeki sunumun ve banyonun özel bir kombinasyonunu sunar. Turizm ve otelcilik işindeki herkesin bildiği gibi misafirperverlik ryokanları birbirinden ayıran en önemli özellik. Ryokanlardaki misafirperverlik oldukça resmi - insanı sıkmayan cinsinden. Misafirler ev sahibi, ağası gibi hisserderler kendilerini. Detaylara gösterilen özen, servisteki herşeye imzasını atar ve bunların hepsi personelin saygılı gülümsemesiyle pekişir.

Ryokanlarda kaldığım zaman hep kendimi ağa gibi hissederim ben de. Hizmetçi ve uşakların emrime amade olduğu büyük bir evin sahibi. Bu ağalık bir gecelik olsa da, ryokandan çıkış zamanı haftanın sıkıcı tekdüzeliğine dönüşün habercisi olsa da, oradaki zamanın tadını çıkarırım, hep sürecekmiş gibi. Zaten büyük başın büyük derdi, böyle büyük tek bir evin sahibi olmak ve sorumlulukla boğuşmak yerine, her seferinde bir başka evin geçici ağası olmak daha iyi.

Sihir bitse de sıkışık trenlerde Pazartesi işe giderken son ağalık tecrübesini hatırlar ve bir dahaki kaçışı düşlerim.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

İyi, güzel yazmışsın. Fiyatlar konusunda herhalde millet korkmasın diye yazmadın :)). bu Japonya da her şey para ama emeğinin karşılığını da tam veriyorlar(dır umarım).

TanAkaN

Adsız dedi ki...

Güzel resimler tşekkürler

Adsız dedi ki...

Fiyatlar gerçektende ürkütücü olabilir sayın Tanakan'ın da dediği gibi.
Ama bu belki bir amaç bir umut oluşturuyordur insanlarda,ve bu inanılmaz hırs,çalışma gayreti de oradan geliyordur,ne dersiniz?
Çok çalışıp,birikimini tamamlayıp,ilerde böyle bir yaşantıya sahip olmak,bunu finanse edebilmek olabilir mi herşeyin önüne geçen,duyguları ve özel hayatı bir kenara iten bu Japon işkolikliğinin sebebi?

Adsız dedi ki...

Sayın gibi eklere gerek yok Emre. Taylan cevap verecektir gerçi ama insanlar buralarda emekliliklerini geçirmek için değil ayda yılda bir iki kez gelip kafa dinlemek için tercih ediyorlar. Yoksa böyle bir hayatı sürdürmek için oldukça okkalı bir gelir gerekir. Öğrenmek istediğim bu okkanın uzunluğu :)

TaNakaN

Taylan dedi ki...

Ryokanlarda gecelik fiyatlar ryokaninin yerine ve seviyesine gore degisiyor tabii. Iki kisilik odalarda adam basi 15 bin yer ucuz sayilardan. Adam basi 50 bin gibi olan yerler "yuksek" sayiliyor. Tabii bunun yukarisi da var. 15 binlikler de fena degil. Haftasonlarinda kaplica+kayak paket turlarinda falan dahil olan ryokanlar da var. Sonucta her ay her hafta gidilecek gibi degil. Ama ozel gunlerde kesin gidilmesi gereken yerlerin basinda.