19 Ekim 2007

Tokyo Soykırımı, 3 Mart 1945

Bir arkadaşımın sitesine bakmanızı isterim. Tokyo Soykırımı, 3 Mart 1945. Ek bir yorum yapmayacağım.

Not: Bazı fotoğraflar yanık ceset resimlerini rahatsız edici bulanlar için iyi bir fikir olmayabilir.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

dunyanin neresinde olursa olsun masum insanlarin olmesine tabii ki karsiyiz,verdigin link muhakkak gercekleri anlatiyor ama japonlarin tarih boyunca asyada yaptigi katliamlarin sucunu hicbirsekilde hafifletmez,aslinda seninde bildigin gibi yazilabilecek cok sey var bu konuda ama yine yazimi kaldiracagini tahmin ettigimden sunu demekle yetineyim,japonlara birilerinin dur demesi gerekiyordu buda amerika canavarina nasip olmus..
lutfen tenkit olarak algilama ama hic suya sabuna dokunmuyorsun kardes bu konularda,kimsenin birey olarak japon vatandaslarina bisey dedigi yok ama gunumuzde olanlar tarihi degistirmez..

saygilar
ilker

Taylan dedi ki...

İlker,

Bu blog Japonya'da yaşam ve yaşamın içinde arka planda her zaman rol oynayan kültür ve tarihle ilgili. Haklı-haksız, tarihi tartışmalar ya da kazanma-kaybetmekle ilgili değil. Bu yüzden senin de gözlemlediğin gibi "suya sabuna dokunmuyor". Linki bu sayfaya koyma sebebim de aslında "Amerika da bak soykırım yapmış" fikrini desteklemek değil, Tokyo'nun bugünün (tarihi binaların olmaması, Doğu Tokyo'nun savaş sonrası adeta kaderine terkedilip Batı'nın gelişmesi vb.), insanların savaşla ilgili suskunluğunun ve Japonların savaş sonrasında yarattıkları mucizenin temellerini düşündürmeye çalışmak.

Savaşın bitim şekli tartışılmaya devam edilecek. Bildiğin gibi Sovyet arşivleri gün ışığına çıktıkca daha fazla şey bilinmeye başlıyor ve şimdiye kadar Amerikalıların medyada yaydıkları "ya bu çılgın Japonları durdurmak gerekiyordu, biz bunları insanlık için ve hatta Japonya'nın gelecek nesilleri için yaptık" sloganına karşı çıkan deliller de tartışmaya açılıyor. Japonya'nın zaten savaşı devam ettirecek insan ve malzeme gücünün kalmaması, Amerikan'nın özellikle Batı'da savaş bittikten sonra Sovyet ordularının Japonya'yı işgal etmesinden çekinip acele ettiği ve ne pahasına olursa olsun Japonya'yı dize getirip işgal etme planının olduğu, Japon hükümetinin perde arkasından mütefiklerle teslim şartlarını müzakere ettiği gibi.

Hiç bir tarihi olay tek taraflı değil, bu da bu sitenin sitili.

Adsız dedi ki...

simdi burayi okuyanlar seni japonya hayrani beni dusmani sanacaklar:))

seni bilmem ama ben dusmani degilim,yazinin ilk paragrafini okuyunca olaya bakis acinin farkli oldugu belli,ben hic dusunmemistim bu yonu..

ikinci paragraftaki zaten gucu kuvveti kalmamisti cumlene katilmak tabii ki mumkun degil,o gunku sartlarda evet ama ilk firsatta yine yapmiyacaklarinin garantisini kim verebilir..

dedigin gibi sen bu maksatla yazmamissin,ben aldim goturdum yine mevzuyu:))senin telasen zaten sana yeter,bide benim gibi bi deliyle ugrasma,Allah kolaylik versin sana kardes,hayirli yolculuklar,tekrar gecmis olsun

saygilar
ilker

Adsız dedi ki...

TanAkaN

Verdiğin linki internette bir grupta yayınladım. Hitinin bir kaç gün içinde bir miktar artmasına sebep oldumsa ne güzel. Japonların Çin'de bayağı ağır işler yaptıkları malumumuz ama bu masum insanları büyük acılarla katletmek için bir sebep olarak görülemez. (Amerikalı, salaklığın genetik olduğu, bir toplum değilsen)
Japonların kültürleri ve hayat tarzları çok ama çok farklı bizimkine göre. Mesela bir zaman önce Hayao Miyazaki'nin bir animesini seyrettim hani şu kütüphaneli olanı. İnsanların ne kadar farklı düşünebildiklerini anladım az da olsa. Bu yönden kendi anlayış yönümüzden bu olayları değerlendirmek biraz da olsa yanlış kanılara varmaya neden olur.

Adsız dedi ki...

bundan birkac ay evvel Japonyada askeriyenin tepesindeki adam dedi tepemize yedigimiz bombalari hakkettik diye (tabii tam cumleyi hatirlamiyorum,anlam olarak buna yakindi)...zaten ondan sonra ayagi kaydirildi,istifaya zorlandi ve istifa etti..

sebebi,milliyeti,irki,ismi,cismi ne olursa olsun masum insanlarin olumune sebep olan herseye tabii ki karsiyiz...

ilker