31 Aralık 2009

Japonya'da oldukça olası bir olay

29'u akşamı vesikalık fotoğraf çektirmem gerekti. Burada 500-700 yen'e otomatik olarak vesikalık çeken makinelerden birine gittim. Bizim istasyonun içinde.
Parayı ödedim.
Ayarları yaptım. Dışarı çıktım. Fotoğrafları aldım ve çıktım.
Bir arkadaşla yemek yedim. Parayı ödemek için elimi cebime attım ve...
Cüzdanım yoktu. Makinanın içinde oturduğum yere koymuştum, giderken almayı unutmuşum!

İstasyon şefliği, karakol derken tabii giden gitmiş.

Evde kredi kartları, ATM kartını falan iptal ettim.

Ertesi sabah bankaya kredi kartı ve ATM almak için başvuruya gitmek için evden çıkacaktım ki...Kapı çalındı. Tanımadığım bir adam. Cüzdanımı verdi.

Dün akşam bulmuş, Yabancı Oturma Kartım'dan adresi almış, yılbaşı belki ülkeyi terkederken kart lazım olur diye acele hemen evi bulmaya çalışmış, karanlıkta bulamamış, sabaha bırakmış.

Kredi kartlarını, parayı kontrol edin dedi. Tabii tamdı. Adını adresini vermek istemedi, ve veda edip gitti.

İşte böyle. Ne güzel bir duygu değil mi, böyle insanların olması!

6 yorum:

Unknown dedi ki...

Gerçekten çok etkilendim. Bu akşam zaten mutlu olan ben, böyle insanların var olduğunu öğrenince daha da mutlu oldu. Herkese mutlu seneler!!

Berna Ceyhan dedi ki...

Sizin için çok sevindim Taylan Bey. Böyle insanların var olması gerçekten gönül rahatlatıyor :)

nur dedi ki...

bu devirde bu incelik bu düşünce... çok etkileyici...
din kişinin özelidir benim için ama hep irdelerim bu konuyu, bu örnekde olduğu gibi ben ank.da yaşıyorum hem kendim müslümanım hemde ülkemde birçok kişi müslüman,ama ben cüzdanımda en fazla 10.00tl taşıyorum cep tel.da çantamda değil cebimde oluyor çünkü olurda cüzdanımı düşürürsem yada kapkaç kurbanı olursam bir ihtimal (en azından kimliklerim) geri bana dönüş yapabilir diye oysa ben müslümanım belki kapkaç yapanda yada düşürdüğümde bulanda müslüman
ama islam dininde ; islamiyet sadece farzlardan ibaret değil,islamiyet aynı zamanda güzel ahlak demektir sözü bizler için geçerliliğini yitirmiş gibi görünüyor ama belkide hiçbir inancı olmayan bir insan için hala bünyesinde barındırdığı çok önemli bir değer umarım çevremizde hep böyle iyi niyetli kişiler olur
sağlıklı,huzurlu seneler...

Taylan dedi ki...

Arkadaşlar,

Yorumlarınız için çok teşekkürler. Gerçekten aynı şeyleri hissetmişsiniz.

Üstelik o gün benim doğum günümdü:)

Sevgili Nur,

Çok güzel ve derin konulara değinmişsin. Japonlarla ilk temasa geçtiğimden beri düşündüğüm şeyler. Bu kişiyi tanıma olanağım olmadığı için inançları ve değer yargıları hakkına birşey söylemek mümkün değil. Az sayıda olsa benim oturduğum yerde Hristiyan Japonlar da var. Ancak genelde Japonlar Shinto-Budist olduğu için inanç sistemleri de bu eksende.

Tüm dinlerde olduğu gibi bu eksen de amaç, tabii ki olabildiğince insanları mükemmel ahlaklı aydınlanmış bireyler olmaya çağırmak. Bencillikten arındıkça, ego'nun tuzaklarını farkedip bunlardan arınmaya başladıkça insan kalbini açabilir, başkalarını düşünebilir ve aydınlığa yaklaşabilir.

İslam'ı dar anlamıyla anlatıyorlar. İbadetleri de. Farz ibadetler dışında her anımızın, her yaptığımız işin, düşüncemizin aslında ibadet olduğunu düşünsek gerçek huzuru, yani aydınlanmanın yolunu bulabiliriz belki. Farz ibadetlerin bir amaç değil, ancak eğitim ve disiplin için gerekli araçlar olarak görürsek, asıl emek ve dikkat harcanması gereken, gündelik hayattaki detayları, basit seçimleri de özenle yapabiliriz.

En son şu anımı sizlerle paylaşmak istiyorum:

Tokyo'daki birinci yılımda bir Japon arkadalşa yolda yürüyoruz. Birden şiddetli rüzgar çıktı ve yol kenarına parketmiş bir kaç bisiklet devrildi. Arkadaş hemen eğildi ve bisikletleri kaldırdı. Basit ve küçük bir seçim değil mi?

Adsız dedi ki...

Doğum günün kutlu olsun, İyi yıllar:)
Senem

MeRaiL dedi ki...

Japon'ya ilgili bir programda bununla ilgili anlatmislardi, japonlar asla gordukleri cuzdani, parayi almazlarmis diye. bulduklarinda ya yerinde birakirlarmis, ya da polise verirlermis diye bahsetmistiler, cok hosuma gitmisti.
Bizim ulkemizde az da olsa 10 yil once tek tuk boyle insanlar vardi, simdi ise bilmiyorum ;)
Bunun her anlamda gelismislikle cok alakasi oldugunu dusunuyorum..
Sevgiler