13 Ağustos 2006

Bir Geyşanın Anıları filminde Çinliler

Iki ay once Bir Geyşanın Anılarını Turkcede okumustum. Dun filmi seyrettim. Memoirs of a Geisha. Gorsel olarak guzeldi. Ama bas kadin rollerinin Balkabağı disinda Çinlilere oynattirilmasi ve zaman-mekanin Japonya'yla birlikte Çini de andirmasi biraz garip geldi. Tabii filmin ticari basarisini on plana cikarmis olmali. Ziyi Zhang ve Li Gong unlu isimler ne de olsa. Youki Kudoh ikinci planda kaliyor maalesef.

Japonlar icin tabii olay "rezalet", konusu Japonya olan bir filmde Çinlilerin oynamasi kabul edilmez, cok basarisiz film. Yabancilar icin eli yuzu duzgun, izlemesi zevkli. Eh "şeytan detaydadır."

Biz de Türkiyede gecer gibi olup buram buram Arap kokan, Türkçede Rumca/Ermenice aksani hakim filmleri bir turlu benimseyemeyiz. Demek ayni hikaye.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Selam,

Bir Geyşa'nın Anıları... Bu kitabı 2 yıl önce okudum ve çok dokunaklı, etkileyici bir hikaye idi. Sinemaya uyarlanmış hali bana çok yavan geldi. Filmden çıktığımda ne yalan söyliyeyim, hayal kırıklığı yaşadım.O kitapta anlatılanlatın ruhu yoktu sanki..
Tabii ki Japon filminde Çinlilerin olması sansasyon için bir strateji.Bu anlamda film çok konuşuldu. ama bence uyarlamada sınıfta kaldı.Ancak son derece şık olan görsellik için izlenmeye değerdi.(Ziyi Zhang'ın güzelliği ve performansı ayrıca bir konu başlığı olabilir :)

Konusu dövüş ve korku olmayan, romantik bir uzakdoğu filmi izlemek güzeldi, herşeye rağmen...

Ümit

Adsız dedi ki...

ben okumadım ama izlemek istiyordum filmi bi türlü olmadı ayrıca Japonyada yaşamak nası bi duygu bilmek isterdim..

Taylan dedi ki...

Merhaba Pinkmoon,

Umarim DVD'de falan bulursun. Kitabi okumamak avantaj olabilir. Filmi cunku benim on yargilarimdan ayri olarak izlersen (kitabin etkisi, Cinliler-Japonlar), oldukca ilginc ve gorsel olarak doyurucu.

Japonya'da yasamak...Himm..Dogrusu yakinda 12 sene olacak, gundelik hayatin icinde cok farkli birsey hissetmiyorum artik.

Sanirim farkin en buyuk bolumu oncelikle yurtdisinda yasamak. Sonra da hala pek cok yonden Bati kulturunden (artik) gorunus olarak olmasa da, icerik olarak oldukca farkli bir yerde yasamak.

Eh degisik iste, hala kesfedecek cok sey var.