06 Ağustos 2006

Japonya'da din


Tek bir yaziyla bitmeyecek bir konu. Japonya'da anlamasi cok uzun suren, karmasik, ve subjektif hikaye.

Japonlara (cogunlukla) dinlerini sordugunuzda "mu-shukyou" derler. Bu terim oldugu gibi Turkce'ye ya da Ingilizce'ye cevrilirse "dinsiz" gibi olur. Japoncayi ve kulturu cok iyi bilmeyenler Japonlarin cogunlukla ateist oldugu sonucunu cikarir.

Bu dogru degildir. Yani cogunlukla. Japonlari gunluk hayatlarinda izlerseniz, yilbaslarinda tapinaklara dolustuklarini, yas donum zamanlarinda Budist rahiplere tonlarca para doktukuklerini, zamanlarindaki onemli anlarda muska yazdirmaya gittiklerini ve bos arsalara ev yaptirirken shinto rahiplerin toren yaptiklarini gorursunuz. Bunlar hic de dinsizlerin yaptigi seyler degildir.

"Mu-shukyou", aslinda Japonlar icin belirli, orgutlu bir dine bagli olmadiklari anlamina gelir. Yani kitapli dinlere, ya da orgutlu mezheplere mensup olmadiklari, "cemaat" uyesi olmadiklari. Iste bu kadar.

Bunun otesinde Japonlar "ruhani" (spiritual) dir. Hem de oldukca. Belki bizlerden dinine bagli olanlardan daha da cok. Tanri duygusu iclerindedir ve derinlerde. Yasayislarinda. Yalnizca tanimi belli bir dinin cercevesinde degildir.

Japonya'ya 6. yy. da varan Budizm, geleneksel Shinto ile hala yan yana var olmakta. Pek cok yerde Shinto ve Budist tapinaklari yanyana.Yilbaslarinda iki "din"in tapinaginda da dua edilebilir. Dugunler ya kilisede, ya Shinto tapinaginda yapilir. Cenazeler de kesinlikle ve kesinlikle Budist tapinaginda, Budist geleneklerine gore. Shinto "Milyonlarca" tanri ve doga ustu guclerle animizim-shamanizm geleneginde gundelik hayatta daha etkin bence. Budist mezheplerine uye aktif olan uye olanlar icin belki Buda daha belirgin, ama benim tanidigim pek cok "normal" Japon icin, Buda Tanrinin tezahurlerinden biri ve oldukten sonraki ruhlarin yasami icin onemli.

Hristiyanlik buyuk misyonerlik faaliyetlerine ragmen hala %1'in altinda. (Hala kapima gelip brosur veren Yehova sahitleri var.) Cogunluk icin "kakkoi" (gorunus olarak yerinde, yakisikli, etkileyici) evlilik kilisede yapilanlar. Bu torenler bile cogunlukla gercek kiliselerde gercek rahipler tarafindan degil, bir tiyatro havasinda part-time calisan Ingilizce konusan insanlar tarafindan yonetiliyor. Maksat toren olsun, millet etkilensin.

Sonucta Japonya'da din boyle iste. Fazla ciddiye alinan ve gundemi belirleyen bir kavram degil, insanlarin ihtiyacina gore secilen bir "program paketi". Sec, begen, rahatla.

Daha ayrintili bilgi icin Wikipedia'daki "Religion in Japan" yazisina bakin.

9 yorum:

Adsız dedi ki...

Selamlar,

Dinde, şekilcilik ve zorlama olmaması insanın içini aydınlatıyor. Kimseye göstermek için değil, kendilerini iyi hissetmek için ibadet..... fikri bile güzel. Darası bizimkilerin başına.

Ümit

Taylan dedi ki...

Kitapli dinlerin hepsinde bir sekilde insan yasaminin tum ama tum ayrintilarini kontrol etme cabasi var. Belki de organize din olarak ortaya ciktiklari zaman ister istemez yonetme hakkini Tanridan almak isteyen hukumdarlarin etkisi. Bana kitapli (semavi??) dinlerdeki sekilciligin temelinde bu var gibi geliyor. Ayni zamanda Japonya din acisindan da diger konularda oldugu gibi dislama ve reddetme yerine "dereceli kabul etme/entegrasyon"u secmis. Bu da ozellikle din konusunda gozle gorulur bir esneklik anlamina geliyor.

Bizde Mevlevilik belki ic aleme egilmesi ve toleransiyla Japonya'daki duruma yakin. Maalesef gunumuzdeki moda kara taasubuyla Vahabilik. Bizdeki ozentilerini de goruyoruz.

Taylan dedi ki...

gaykedi'nin yazidigi Tanrı kavramı, beraber yaşaması, başka kültürlerle karışması en kolayı. Japonların shinto kökenli "kami" kavramına da çok uygun. Onlar Japonya'da milyonlarca Tanrı'nın var olduğuna inanır. Milyonlarca sureti olan Tanrı, ya da milyonlarca Tanrı. Pek farkı yok gibi.

Adsız dedi ki...

May I just say what a comfort to uncover somebody that truly knows what they are talking about on
the net. You definitely understand how to bring a problem to light
and make it important. More and more people need to look
at this and understand this side of your story. I can't believe you're not more
popular since you surely have the gift.
Visit my web-site tmj facial pain

Adsız dedi ki...

At that time most low-nerve pain patients show spontaneous improvement.
The result is not always good. One stretch that can address different problems that
most treatments are becoming weak.

My blog post Cannon acupuncture back pain
Here is my web page :: Cannon acupuncture back pain

Adsız dedi ki...

I was so awful that I will be better. The last time I
realized I had. I was causing myself to eat. Eventually the doctor he had the dry heaves non-stop.
I don't know what it is when you might think it odd. I feel anxious about many situations which are considered normal for you then end up spending thousands of dollars.
Also visit my blog post : California emetophobia treatment

Adsız dedi ki...

The" Harvard Medical School explains on UpToDate. Unfortunately there are normally produced by fat filled luteal cells. It is vitally important to consult your doctor to verify its effectiveness in reducing the risk of muscle cramping and any menstrual disorder. menstrual periods, which is essential to prevent your cramps. Menstruation has not taken place, or at the Mayo Clinic. Tal pareciera en la dieta.

Here is my web site :: Menstrual Pain Only On Left Side
Visit my web blog :: menstrual pain only on left side

Adsız dedi ki...

A lot of sleep Hyperhidrosis, it is necessary to detox
without any reason. Consequently, these problems may continue throughout one's lifetime.
Also visit my webpage ; Windsor Mill hyperhidrosis doctor

Adsız dedi ki...

Medical Xpress -- Toddlers receiving anti-HIV drugs have
higher Cholesterol Cholesterol should be infra 200.

Stop by my blog :: high high cholesterol blood pressure
Also see my web site > High high cholesterol blood Pressure