01 Ağustos 2006

Japonya'da yaz senbolleri




Sonunda! Sonunda. Tsuyu bitti (denildi). Temmuz da bitti.

Yaz burada 1 ay ya var ya yok. Neyse buna da sukur. Agustos umarim yaza benzer.

Yaz degince benim de aklima Japonlar icin tipik olan seyler geliyor. Eskiden Turkiye'de yaz degince kisa kollu gomlekler giymek, denize girmekten baska aklima birsey gelmezdi.

Ağustos böceği: Kulaklari sagir edecek sekilde surekli vinlamaya baslar. "Mi--n mi--n mi--n." Soylenenlere gore 7 sene yer altina beklermis. Sonra omru 7 gunmus.

Karpuz: Eh Japonlara soylenmez ki, bizim orda karpuzun degeri yoktur, artan atlara eseklere verilir diye. Burada pahalidir. 1/8'i 400 yen falan. Dilimlenmis kabuguyla karpuz yazin ve yaz tatilinin en baska gelen sembollerinden biri.

Havayi fişekler: Tokyo'da pek cok yerde havayi fisek festivalleri yapilir. Binlerce kisi katilir. Kizlar ve cogu erkek yukata (keten hafif kimono) giyer. Ter icinde sokaklara dokulur. En guzel havayi fisek gosterileri nehir kenarlarinda yapilir. Ornegin Tokyo'da Sumida, Tama, Edo nehirleri boyunca.

Yelpaze: Turkiye'de (kokona) kadinlara ozgudur biraz. Burasi gibi nemli memlekette dogaldir, yazin cogunluk ister istemez kullanir.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Selamlar,

Japonya da yaşam ve Japonya hakkında herşey gerçekten çok ilgimi çekiyor. Yazılarını okumak çok keyifliydi. Nedense aklımın hep bir köşesinde Japonyada yaşamak , en azından bir süre o havayı koklamak var. Kültürü ve mistik dokusu beni büyülüyor. Ancak İstanbul da iyi bir işim olduğu ve tek başına bir bayan için oralarda sıfırdan başlamak beni korkuttuğu için hemen aklımdaki düşünceleri bir kenara süpürüyorum. Sizin düşüncelerinizi ve tavsiyelerinizi almak isterdim; okuduğuma göre 11 yıldır oradasınız, nasıl orada yaşam?
Bana yazarsanız gerçekten çok mutlu olurum.
Şimdiden teşekkürler.

Ümit

umitozbucak@gmail.com

Unknown dedi ki...

bende ailem le beraber japonyada yasamak istiyorum ama tabiki bi iş kurmak kaydı ile ortalama ne kadar sermaye gerekir beni bilgilendirirsen sevinirim
sana mail limi verim bana yazarsan sevinirim erse28@hotmail.com