25 Ağustos 2006

Metroda haremlik selamlık



Tokyo'da bir süredir metro hatlarında bayanlara özel vagonlar var.

Bu uygulamanın nedeni trenlerdeki bayanlara yönelik taciz (chikan) olayları. Japonya'da eskiden beri bu olaylar çok yaygınmış. Nedeni benim uzmanlık alanım değil, ama aklıma gelenleri sıralayabilirim: En başta erkeklerin güç açı olması. Japon erkeklerinin dış görünüşünün altında feci bir kendine güvensizlik yatar. İş yerlerinde okullarda sürekli hiyerarşiye boyun eğmeleri ve itaat etmeleri gerekir. Sonra bayanların genelde pasif rolleri benimsemesi ve herşeyi sineye çekmesi. Yani gücünü denemek ve göstermek isteyen erkekler için ideal hedef. Cinsel açlığı çok düşunemiyorum, çünkü cinsellik burda çok serbesttir.

Bu uygulamaya rağmen geçenlerde bir haber dikkatimi çekti: Son zamanlarda chikan nedeniyle tutuklamalar yaygınlaşmış. Demek ki artık bayanlar seslerini çıkarabiliyor. Metro'da chikan azalırken Japon Demiryollarına ait olan ve diğer özel sirket hatlarında chikan artmış.

Demek bir taraftan sıkarken öbür taraftan patlıyor bu işler.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

"Chikan" adini ilk okudugumda Japonyada boyle birsey olabilecegine ihtimal vermemistim. Ama o zamanlar acikcasi cokta bilgi sahibi degildim. Tanidikca, okudukca nasil bir toplum olduklarini ve degerlerini daha iyi gorebiliyorum ve kiz arkadasimin niye Japonyada yasamaya cok istekli olmadigini anlayabiliyorum.

Taylan dedi ki...

Bayanlar için çok kolay değil. İş bulmak falan biraz zor. Ama yabancı sermayeli şirketler kolay. Çünkü ayrımcılık yasak.

Yaşarken değerler açısından bilmem özde bizden çok farklılar mı...Bir kere yaşamaya başlayınca çok zor olacağını sanmam.

Adsız dedi ki...

Hala var mı allah aşına iş konusunda bu kadın erkek ayrımcılığı?Japon kız arkadaşlarım bunun bana mümkün olmadığını söylüyorlar,acaba bu bir yalan mı?Kadın erkeği eşit kılan yasalardan bahsediyolar..?

Farklı bir konu olarak,erkek arkadaşımsa (kendisi okumuş kültürlü bir Japon erkeği olmasına rağmen) bana evleneceği çalışmasını istemediğini,kendisinin ona ve evine bakacağını söylüyor.
Modern Japonya da hala böyle konular var mı?Türkiyeden pek bir farkını göremedim bu anlayışın...

Dilaver Peksever dedi ki...

Anlaşılan o ki, Japon'yanın bir Atajapon'a ihtiyacı var!