19 Ekim 2006

Japonya'da ırkçılık

Kendi imkanlarıyla ev aramaya kalkan her yabacı bilir ki, ev sahipleri ve emlakçılarda ırkçılık had safhadadır. Son zamanlarda durum biraz düzelse de, temel sorun bence aynı. Hele Asyalılar ve zenciler için durum içler acısı.

Bazen dolubir trende yanıniz boşken bile kimse oturmaz, yan gozle bakarlar, ama ayakta kalmayı tercih ederler.

Şimdi şu haber gözüme çarptı: Plaintiff gets redress but not for racial bias. Haberden alıntı yaparsak, "McGowan testified that he was standing on the street with a friend looking at glasses in the front window when Narita shouted at him to leave, telling him he hated black people. Narita also told the court that he hated black people. The Osaka District Court ruled against McGowan in January, claiming there was no evidence of racial discrimination and it was questionable whether McGowan's Japanese language ability was sufficient to understand what Narita had said. The high court avoided ruling whether Narita's words and actions were racially discriminatory, but said it recognized that the remarks were illegal." Yani zenci adam dükkanın önünde arkadaşlarıyla duruken, Japon çıkmış, çekilsene, zaten zencilerden nefret ederim, demiş. Yerel mahkeme zencinin Japoncasınin ne dendiğini anlamaya yeterli olmaya bileceğini söylemiş, yani delil yetersizliği. Ama Japon mahkemede bile zencilerden nefret ettiğini kabul etmiş.Yüksek mahkeme hakarete karar vermiş, ama ırkçılık olup olmadığına değinmemiş.

İste böyle gariplikler de oluyor. Irkçılığı kabul de etmezler, yapıp ettikten sonra bile.

2 yorum:

erayda dedi ki...

daha önce japonya ve ırkçılık birlikte düşünülecek şeyler değildi benim için. japonyanın dünya savaşındaki konumunu bile sırf yarattıkları güvene dayalı imaj yüzünden anlamlandıramamıştım. arabada volvo neyse insan olarak japonlar da öyle bir değere tekabül ediyordu. eletktronik cihaz tercihlerine yansıtılan bu düşünce biçimi japon insanı içinde geçerliydi. her konuda bu insanlara güvenebilirsin. "yalan söylemezler , yüzyıllardır sürdürdükleri inançlarla(aslında bir çoğu modifiye görmüş zalimliklerinden arındırılmıştır.) ruhlarını terbiye etmişlerdir" vb.
bu yazıda okuduklarımdan sonra south parkta ki bir bölümde dünyayı ele geçirmek hedefli bir maskenin ardına saklanan japon insanı tiplemesini ve cartman ın cinsel içerikli esprilerini fazlaca hak etmiş olduklarını düşünüyorum.

Taylan dedi ki...

Eray,

"Hepimiz insanız" desem. Amerikalılar, Koreliler, Çinliler, Türkler, Fransızlar, Almanlar vb. Garip alanlarda garip özellikler ortaya koyuyorlar. Japonları egzotik yapan kültürlerinşn hala çok içe dönük olması bence.