05 Ocak 2007

2007'nin ilk sürprizleri tapınakta

Onsen TapınağıOnsen TapınağıYilbasi2006


İslamda bedenen, parayla ve hem bedenen hem parayla yapılan ibadetler vardır. Japonya'da ibadet üçüncü kategoriden. Tapınaklara gidilinir, sunak önündeki kutuya para atılır, sonra Budist ya da Shinto adetine göre dua edilir.

Yeni Yilin hatsumode duası da benzerdir. Büyük ve ünlü tapınaklara gitmek adettendir. Tokyo'daki Meiji Tapınağını 2006'da 3 milyondan fazla kişi ziyaret etmiş! Geçtiğimiz yıllarda Tokyo dışındaki büyük bir tapınakta gece 31'i gece kuyrukta beklerken şunu görmuş ve hayret etmiştim: kuyrukta bekleyenlerin dışında bir grup görevlilerin arasından geçiveriyordu. Meğerse onlar onbin yen ödüyorlarmış ve sunakta da daha önde durmaya hak kazanıyorlarmış. "Ne kadar paran varsa o kadar yakınsın tanrıya" der gibi. Budist ve Shinto tapınaklarındaki pek çok ibadetin para raicinin olduğunu da sonradan keşfettim. Dinde eşitlik ilkesiyle eğitilmiş benim için bu büyük bir şaşkınlıktı.

Bu yıl yakınlardaki basit ve küçük tapınakları tercih ettik, tercihimiz de isabetli oldu. Soğukta uzun kuyruklardan kaçmış olduk. Tatlı bir iki sürpriz de oldu. İki Shinto tapınağında yaşlı baş rahipler bizzat sunakta insanları kutsuyordu. Budist tapınağında (sağdaki resim) da rahipler canla başla dua ediyorlardı. Küçük Shinto tapınaklarından birinde gönüllü amcalar mandalina ile sake dağıttılar.

2007 böyle mütevazice başladı işte.

Hiç yorum yok: