02 Ocak 2007

Yılbaşı yemeğim

Onsen TapınağıOnsen TapınağıYilbasi2006


Bugün dışarısı çok sessiz, sokakta da koto çalıyor. Ylın en sevdiğim zamanı.

31 Aralıkta süpermarkette Japonların yeni yilin ilk günlerinde evde yedikleri osechi denen yemek türü satılıyordu. Yalnız yılbaşında yenir. Eskiden yeni yılın ilk günlerinde kesinlikle yemek yapılmazmış. Şimdi de gerek ev kadınlarının artan meşguliyeti hem de pazarda taze mal olmaması nedeniyle yıl sonunda evlerde yapılıyor ya da dışarıya özel sipariş veriliyor. Osechi genelde haşlama yiyeceklerden oluşur, soya sosu, sirke ve hafif tatlı alkolü az sake, mirin kullanılır. Kullanılan yiyecekler değişebiliyor, satan yere göre. Kutu içindeki her yiyeceğin özel anlamı var ve geleneksel nedenlerle genelde sağlık, bereket ve uzun ömürü sembolize ediyor. Aslında özel yerlerde 200$'a kadar varan fiyatlarda satılıyor bu bayram yemeği, ama süpermarkette daha uygun tabii, 1900 yen. Ben de kendim için bu ucuz türünden aldım.

Soldaki resimi anlatmak istiyorum bu yazıda. Sag alttaki "kirmizi pilav" ozel gunler icin hazirlanir, kestaneli ve ankoludur (kırmızı fasülye). Sağ üstteki yumurta ve tavuk suyuna yapilan bir çesit tuzlu pudding. İçinde sebze, mantar ve karides var. Asıl osechi'ye gelince, sol üstten başlayarak, Japon daikon turbunun turşusu, kestane, katılaştırılmış balık ezmesi kamaboko (kırmızı-beyaz kutlama anlamina geliyor, şekli ve renkler aynı zamanda doğan güneşi sembolize ediyor), siyah fasulye sekerlemesi kuro-mame, awabi (denizkulağı) denen pahali bir çeşit istiridyenin tuzlamasi, ufak balik ve cevizlerin kızartması, turp-havuc salatasi (yine kirmizi-beyaz kutlama anlaminda), balik yumurtaligi haşlaması ve konbu yosunu turşusu, tatlı yuvarlak ve özel olarak kesilmiş omlet.

Bu yılbaşı bu türe kısmetmiş. Seneye başka bir türü denemek üzere...

Hiç yorum yok: