17 Şubat 2007

Canın tatlı bir şey çekince

Tatlı

Son yıllarda bizim eve götürdüğüm başlıca hediye Japon tatlıları. Resimdeki süpermarkette bulduğum basit bir paket. Japonyadaki herşey gibi dış görünüşü basit olsa da özenle hazırlanmış. Yavaşça açılmayı, ilk lokmanın alınmasını bekliyordu ben onu gördüğümde.

Hepsinin içinde anko var. En sevdiklerim yaprağa sarılı olanlar. Salamura sakura yaprağı bizim üzüm yapraklarını, derinden gelen sakura kokusu da baharı hatırlatır.

7 yorum:

erayda dedi ki...

kullandığın fotoğraf makinesini ve modelini yazabilir misin?
fotoğraf makinası almak için modelleri karşılaştırıyorum. bu yüzden benim için çok faydalı olabilir.

Taylan dedi ki...

Merhaba,

Sony Cybershot'un 2000 yılında çıkardığı DSC-S50 benimki. Ama webe koymadan önce Adobe Photoshop'la biraz oynuyorum. Şu anda alacağınız makineler genelde iyi olacaktır. Sarsıntıyı mas eden, merceği bilinen markalardan olan ve manual modu olan makineleri tercih edin derim.

erayda dedi ki...

ben nikon'un digital modellerinden biri olduğunu düşünmüştüm. sanırım photoshop konusunda bayağı yeteneklisin. cep telefonumdaki kamera sony cybershot. ama cep telefonu üstünde olduğu için senin resimlerindeki kadar iyi bir performans yakalayamadım, doğal olarak. ben kağıt üstünde resimleri görmeyi sevdiğimden photo smart yazıcılarla en iyi korelasyonu yakalayacak bir model arıyorum. bluetooth hızı , wireless ve aktarım özellikleri vs.
verdiğin bilgiler için teşekkür ederim. sanırım fotoğraf(teknikleri) ve fotoğraf makineleri konusuda bilgilerini paylaşmaya devam edersen bir çok insan için faydalı olacak.

Taylan dedi ki...

Eray,

Cep telefonlarının hem merceği küçük hem de JPG de resimleri saklarken çok düşük kalitede işlem yapıyorlar. Gerçek kamera gibi olmuyor tabii. Üstelik benim kameranın resolution'u yalnızca 2M pixel.

Photoshop olmasa da önemli olan renk, aydınlık-kontrast, sharpness(?) ayarlarını otomatik ya da elle yapabilen bir yazılım programı. Sorun söyleyim:)

erayda dedi ki...

fotoğraf makinasını alıp kullanmaya başladıktan sonra, sana soracak bir çok sorum olacağından emin olabilirsin.(bunaltabilirim :))

blogdaki resimleri incelediğimde obje odaklı,insan hariç(fotoğrafçılıkta böyle bir adlandırma var mı bilmiyorum) bir fotoğraf çekme tekniğin(fotoğraf içeriğin) olduğunu gördüm.

aslında daha basit bir şekilde: neden japon insanının fotoğraflarını çekmiyorsun. hep onların yaratıları(kültür ve inanç)üstünden analizlerini gerçekleştiriyorsun ama sanki inka ,maya gibi yaşamayan, sadece yapılarıyla ortada kalan bir kültürü anlatıyormuşsun gibi insan eksik
kalıyor. halbuki japonların yarattıkları yapılar içinde (tapınak da olabilir teknolojik bir yapı da)fotoğraflanması güzel sonuçlar doğurabilir gibi geliyor bana.
national georaphic in japon bir fotoğrafçısının dergi ile verilen ekte resimlerini görmüştüm.(ne yazık ki ismini hatırlamıyorum ama arayıp dergiyi bulabilirsem yazarım). gerçekten de çok etkileyici resimlerdi. özellikle yaşlı insanların(çoğunluğu kadın: yaşlı erkeklerin yaşlılıklarından utanıp kendini izole ettklerini bir belgeselde izlemiştim. belki bu yüzden çoğunlukla kadın...)devingen (yoğun trafik ,yer darlığı, vb...)sokak ortasında görüntüleri sanki bir uzaylının dünyaya düşşe çekeceği yabancılık gibi etkileyici görünüyordu fotoğrafta.
belki japonyadaki insanlar fotoğraflarının çekilmesini istemiyorlardır, hoşlanmıyorlardır. bu yüzden seni zor durumda bırkmak da istemem..
ama inan bir fotoğrafcı için elinin altında bir cennet var.
eğer deviantart da resimlerini segiliyorsan onlara da bakmak isterim. adresini vermenin senin için bir mahsuru yoksa..

iyi günler..

Taylan dedi ki...

Merhaba Eray,

Önerin için çok teşekkürler. Açıkçası insan resimleri çekmeyi severim. İki sorun var. Birincisi günlük çalışma temposu içinde fazla fırsat olmaması. Yani yolculuklar ve hafta sonları tek fırsat. İkincisi de bu kadar uzun zamandan sonra herşeyin artık normal gelmesi, yani ilginç ya da çekmeye-sergilemeye değer insanlar bulamamam.

Senin yorumlarını okuyunca gerçekten tek düze objelere çok yer verdiğimi farkettim. Bu hafta koyduğum resimler bakalım hoşuna gidecek mi?

hatice ay dedi ki...

MERHABA BİLEN BİRİ VARSA BENİ AYDINLATABİLİR Mİ? BİR JAPON TATLISI YUMUŞAK YUVARLAK YAPILI BİZİM LOKUMA BENZİYOR.İÇİ KREMALI DIŞI PEMBE FALAN ÇİLEKLİ SAIRIM.ADI NEDİR?BİR DE TÜRKİYE'DE NEREDE BULABİLİRİM.