20 Şubat 2007

Kestanede iltimas



Devasa Tokyo İstasyonun bağlantı koridorlarından birinde bizim usüle yakın köz kestane satan bir yer buldum. Ufak bir büfe. Ünlüye benzer bir markanın (Kyo-yakiguri) satış şubesi gibi.

Bir paket almak istediğimi söyledim satıcı kadına. "Japoncanız ne güzel", dedi. Ben de "Yok canım, eh işte" falan diye geveledim. Malum Japonlara "konichiwa" desen de aynı şeyi söylerler. Bir zaman sonra sıkıcı olmaya başlıyor.

Kasteneleri maşayla pakete koydu. Gülümseyerek, "iki tane de fazladan koydum" dedi. Şaşırdım. Teşekkür ettim. Paketi aldım. Trenimin platformuna yöneldim.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Tekrar merhaba Sn Taylan,
Yazıyı okuduğumda,aklımda bir soru işareti belirdi,sormak istedim..
Yazınızda Japon hanımın 2 tane de fazladan koydum dediğini ve sizinde bu hususta şaşırdığınızı belirtmişsiniz..
Benim sormak istediğim şaşırma nedeniniz,acaba Japon business ahlakında, içinden gelip bir -tabiri caizse- kıyak yapmak pek alışıldık birşey değilmidir?
Yoksa önceki yazılarınızın birinin de konusunu oluşturan honne-tatamae ile mi ilgili,yani demek istediğim,Japon hanımın honne olmasından ya da honne davranmasından mı kaynaklandı bu şaşkınlık?

-ps- bundan 2 ya da 3 yazı önce yazdığınız postta hasta oldugunuzu yazmışsınız,o zaman okuduğumda vakit bulamadığım için yazamamıştım,çok geçmiş olsun,umarım tamamen toparlanmışsınızdır..

kendinize iyi bakın..

Sevgiler,
Emre

Taylan dedi ki...

Merhaba,

O durum, bir tavır, bir düşünceden çok anlık bir davranış sonucu oldu. Honne-tatemae ile ilgili olduğunu düşünmedim siz bahsedene kadar.

Sanırım şaşkınlığım bir kaç gözlemden kaynaklanıyor. Tokyo bölgesinde esnaf ve insanlar Osaka'nın içinde olduğu Kanto bölgesine göre bence daha soğuk ve duygusal tepkileri vermemeye koşullu. Kendi dükkanında çalışan küçük esnaf devamlı müşterileriyle ilişki kurup bu tür kıyakları belki yapmaya daha eğilimli, ama bugünlerde çok görülen birşey değil, özellikle de Tokyo gibi büyük bir şehirde. Belki küçük bir yerde olsak şaşırmazdım. Benim gittiğim dükkan kadının kendi dükkanı değildi, part-time olduğuna eminim. Bu yüzden.

Teşekkürler, biraz öksürüyorum hala. Kışın böyle şeyler oluyor işte!