04 Şubat 2007

Setsubun - şeytan dışarı, şans içeri

Kyoto setsubunKyoto setsubun Kyoto setsubun
Kyoto setsubunKyoto setsubun Kyoto setsubun


Dün setsubundu. İlkbaharın yakın olduğunun müjdecisi. Eskiden Ay Takvimi kullanılırken yeni yıla denk gelirmiş bu zaman. Dün tüm evlerde yapılan seremoni mamemaki, fasülye serpme. Amaç kötülük getiren kötü ruhları evden atmak ve baharla birlikte refah ve mutluluğu davet etme. Evin reisi kapıdan dışarı ya da şeytan maskesi takmış bir aile ferdine ısıtılmış soya fasulyelerini fırlatırken, "Oni wa soto! Fuku wa uchi" (şeytan dışarı, şans içeri) diye bağırılır hep bir ağızdan.

Budist ve Shinto tapınaklarında da tören yapılır. Davetliler ya da şehrin ileri gelenleri fasülye fırlatır. Resimlerdeki Kyoto'daki Heian Jingu'da (Shinto tapınağı) 3 Şubat 2001'de yapılan törenlerden. Şeytanın "kaçırtılması ve kovulması" da görebilirsiniz. Sağ alttaki de bizim ev için aldığım mamemaki seti. Adete göre evin içinde yere dökülen fasülyeleri de toplayıp yaşın kadar yenmesi de gerekiyor, adetin bu bölümü bana pek uymadaığı için bu evde uygulanmıyor!

7 yorum:

Adsız dedi ki...

yahu japonya da şeytanlar zaten içerde değilki dışarda,...
:) güzel bir site hazırlamışsın tebrik ederim

namık

Adsız dedi ki...

En son cümle çok hoşuma gitti! Bu adet bizim evde uygulanmıyor hahaha haha...Çok alakasız ama bugün işte acaip bir stres var! Zam durumları, ya da zamsızlık durumları demek daha doğru olur, falan da mevcut sürekli bir tartışma vs vs. yanımda artık işe gelirken ufak viski şişelerinden getirip, bu durumlarda kafayı çekmeyi düşünüyorum da bu beni alkolik eder mi :))) o düşüncem var bi tek!! Hayatınızda hiç radikal bir değişiklik yaptınız mı? Radikal değişiklik ne demekse!!
Ben eşiğindeyim ama ilk değil bu nerdeyse hep eşikte yaşıyorum ama bi atlamıyorum eşikten! rehavet mi desek, aidiyet duygusu mu desek, salaklık mı yoksa tembellik mi desek!! ne desek bilemedim...eşikte hayat diye bir öykü yazarak kurgulamaya başlarım belki...

Özge

Taylan dedi ki...

Merhaba Özge,

Gerçekten radikal değişiklik olabilir mi diye düşünüyorum. Her yeni başlangıca kendimizi de taşıyoruz, ya da kendimizden bir parçayı. Radikal bir değişikliği gerşekleştirmek için cesaretimiz olsa da, radikal değişiklik gerçekten istediğimiz yaşam mı, yoksa kaçışın sonucu mu? İşi umursamamak ve yalnızca bencilce kendimizin hayattan beklentilerine odaklanmak daha kolay gibi. Kendinize iyi bakın:)

Adsız dedi ki...

Before You Quit Your Job, Robert Kyosaki


Şu an okuduğunuz kitabı Türkiye'de bulabilirmiyim bi bakıcam! Benim şu an ki durumuma çok uydu! İş değiştirmeyi düşünüyorum ama önce kendimi sağlama almam lazım!

Bu arada benim de en son okuduğum kitap: Sabahattin Ali, Kuyucaklı Yusuf! Roman manyağı da diyebilirsiniz bana kısaca:))

Sevgiler,
Özge

Taylan dedi ki...

Yeniden merhaba Özge,

Kuyucaklı Yusuf'u 3 yıl önce çok severek okumuş ve sonra da Sabahattin Ali'nin pek çok kitabını alıverip okumuştum. Kemal Tahir'in Kurt Kanunu da bana biraz Kuyucaklı Yusuf'u hatırlattmıştı geçen yaz okuduğumda.

Before You Quit Your Job aslında kendi işini kurmayı düşünenler için, yani iş kurma macerasından önce bir kez daha düşünün gibi. İşinize yarar mı bilmem. İşten ayrılmak isteme nedenlerinize bağlı, bu konuda yazışmaya devam etmek isterseniz email gönderebilirsiniz:)

Adsız dedi ki...

Taylan merhaba,

Email gonderim tabi de adresini bilmem lazim!

Amazonda buldum kitabi tabi abstract bölümünü okumak suretiyle konuyu da anladım! Keni aile şirketimiz var, iki kız kardeşim yönetiyorlar! İşleri zor ama bana şu an özellikle ihtiyaçları yok! Zaten ben de şu an onlarla çalışmaya pek istekli değilim! Ama ilerde olabilir, kendi işini kurmak daha çok da geliştirmekle ilgili yararlı bilgiler varsa amazondan sipariş edebilirim kitabı! yazarın aslında business planning tarzı kitabı da var, belki o daha çok bana uygun olabilir.

Anyway...Sabahattin Ali'ye gelince bir de Kürk Mantolu Madonnasını okumuştum, o da süper bir roman! çok etkileyici hatta!

Şimdi elimde Ahmet Yorulmaz adında Ayvalıklı bir yazarın üçlemesinin son kitabı Giritten Cundaya var! Hemen bitirmem lazım:)) sırada bi ton roman kahramanı keşfedilmek için bekliyor...

Taylan dedi ki...

Özge,

Bana admin@commoncolors.net'ten erişebilirsiniz.