30 Temmuz 2007

Japonyadaki seçimlerde bir Perulu

Haberlerden de izlemiş olacağınız gibi seçimlerde iktidar koalisyonu tarihi bir yenilgi aldı. E, olacağı da buydu. Abe, Koizumi gibi karizmatik olmadığı gibi, klasik bir LDP lideri olarak ne şiş yansın ne kebap, kimse üzülmesin partiden gitmesin diye, aslında kirlenmiş Koizumi düşmanlarını partiye geri kabul etti. Emeklilik sistemindeki problemler de kötü zamanlamaydı.

Haberlerde benim ilgimi çeken Peru'nun sürgündeki devlet başkanı, Alberto Fujimori'nin, Koizumi düşmanlarının kurduğu Halkın Yeni Partisi'den "Son Samuray" lakabıyla aday olduğu ve kaybettiğiydi. Fujimori-san aslında işlediği suçlardan dolayı Peru'ya iade edilip edilmeyeceği kesinleşene kadar Şili'de ev hapsinde.

Oldukça karışık bir durum. Adam hem Peru hem Japon vatandaşı. Bizde Cumhurbaşkanının ya da Başbakanın "öz ve öz Türk vatandaşıyım" deyip sonra ABD vatandaşı da olduğunun ortaya çıkması gibi bir şey. Bizler TC vatandaşlığından çıkmadıkça Japon vatandaşı olamıyoruz (ben de bu yüzden Japon vatandaşı değilim.) Meğer 1985'de çıkan kanuna göre Fujimori-san, Japon anne-baba çocuklarının Japon olarak kaydettirdiği için Japon sayılıyormuş. Aslında Peru vatandaşlığını bırakması gerekiyormuş, ama göz yumuluyormuş.

Yani bir su kaçıklıpı var ama, Japon siyasetinde bu işlere fazla kafa yormamak gerek.

6 yorum:

homosapiens dedi ki...

taylan;
şirketteki genel müdürlerden biri osaka'ya gidecek, atletizm şampiyonası icin, var mi tavsiyen? nerede yiyecegi, ne yiyecegi ve nereyi gezmesi gerektigi ile ilgili. Bir de ben ne isteyeyim ondan, ne istersiniz diye soruyor herkese cunku.

Taylan dedi ki...

Umama,

Ben Osaka'yi pek bilmem. En unlu yemek takoyaki (ahtapot parcalari pancake hamurunda firinlaniyor). Gorulmesi gereken yer Osaka satosu (Osaka-jo). Eger firsat olursa Osaka'dan otobusle bir saatte Kyoto'ya gidiliyor, esas gorulemesi gereken yerler orda. Hediye her turlu orjinal sey olabilir. Ben olsam Japon sakesi, birasi, geleneksel desenler olan gomlekler, t-shirtler ya da snack cinsen seyler isterdim.

homosapiens dedi ki...

taylan;

cok tesekkur ederim bilgiler icin

Adsız dedi ki...

Japon vatandaşlığına geçenler için zorunlu bazı yükümlülükler mi var?
TanAkaN

Taylan dedi ki...

İsimsiz,

Yok. Bir yığın döküman hazırlanacak. T.C. vatandaşlığından da aslında çıkmak gerekiyor sanırım. Ama bir şekilde bunu kontrol etmeleri zor.

nergis dedi ki...


Türk porno