10 Ağustos 2007

Cool Biz'in sonu mu geliyor?

Koizumi zamanında Japonya için çok yeni ve alışılagelmedik bir adet başlatmıştı: Cool Biz. Bürokratlar ve politikacılar yazın kravat takmayacaktı. Böylece fazla sıcaklamayıp, klimaları sonuna kadar açmayacak, böylece enerji tasarrufu yapılacaktı. Bu adet devam ediyor. İş dünyasında da benimsendi, trenlerde kravatsız salaryman sayısı oldukça fazla. (Tokyo Osaka gibi büyük şehirlerde koyu renk takım elbiseli, kravatlı bir örnek erkek kalabalığı çok tipiktir.)

Halk da alıştı derken, bir de baktık ki, son seçimlerde meclisteki oyunu arttıran Democratic Party of Japan, bu uygulamaya karşıymış. Tek fonksiyonu muhalefet olan bu parti, aslında 50 yıldır iktidarda kemikleşmiş Liberal Democrat Party'nin "anti"si olmaktan başka bir marifet göstermemiştir. (Hımmm, bu hikaye çok tanıdık geliyor, değil mi?)

Senatodaki oldukça yaşlı ve kaşarlanmış gözüken lider TV'de "ciddiyetsiz, kendini salmış kıyafetle dolaşmak hiç doğru değil" dedi. Wow, partiyi yenilikçi ve reformcu diye yutturmak o kadar kolay olmayacak artık, takke düşüp kel görünüyor.

Hiç yorum yok: