18 Aralık 2007

Yemek ziyanliğı

BBC'de Japonya'da değişen yemek alışkanlıkları ve yiyecek sorunundan bahseden fotoğraflı bir yazı çıktı. Süpermarketlerdeki ziyanlığın önlenmeye çalıştığından da bahsediyor. Yazın Mottainai başlıklı bir yazı yazmıştım. Yiyecek konusunda günümüz ev hanımları maaselef bu kavramdan hala uzak. Son kullanım tarihleri bozulma zamanına göre değil, "aynı lezette yenebilme" süresine göre basılıyor. Balıklar vb. gibi çiğ ürünlerde bu saatle belirlenince, süre biraz geçince ürün artık bozulmuş muamelesi görüp atılıyor.

Savaş zamanlarında büyümüz insanlar farklı. Benim arkadaşımın annesi (ben de öyle yaparım) koku ve tada bakarak ancak bir ürünü çöpe atar.

BBC'deki yazıda Japonya'da yetişen ürünlerin tüketilmesinin özendirildiği söyleniyor. Doğru. Sağolsun Çinliler sayesinde artık Japon ürünlerinden başkasına güvenemez olduk. Ancak gittikçe azalan genç nüfus, özellikle şehirlerde toplandığı için, tarımsal alanları eken biçen de az. Bu da Japon tarım ürünlerinin şimdikinden de pahalı olacağının göstergesi.

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Taylan umarım baban daha iyidir. Chlorella göndersene babana, İyi gelir.
TanAkaN

fulya dedi ki...

İyi Bayram bu arada.

=)

Fulya

Adsız dedi ki...

Evet iyi bayramlar hepinize arkadaslar,ve Taylan umarım babanız sağlıgına kavuşmuştur.

Taylan dedi ki...

Hepinizin bayramı kutlu olsun.

Babam hala yogun bakımda. Hala toparlanamadı. Sağolun.

Adsız dedi ki...

Taylan iyi bir sene diliyorum sana ve ailene. Umarım babacigin biraz toparlamistir.

Sevgiler,
Ozge

Adsız dedi ki...

Taylan , yoi otoshi wo:)
Senem Belendir, Ankara