18 Ocak 2008

Salaryman'in sonu


Bu posteri geçen gün istasyonda gördüm. Malum Aralık ayı Bounenkai-Yılı Unutma, Ocak ayı da Shinnenkai-Yeni Yılı Karşılama dönemi. Bol içme. Trenden düşme tehlikesi. İşte salaryman'ın tek eğlencesi.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Analamadım ben. Tamam salaryman in ne olduğunu biliyorum da Japonya da nasıl oluyor? Niye tek eğlenceleri içmek?
TaNakaN

Dip: taylan Türkiye de bir tane news grup var newsturkiye.net diye internetten http://webnews.newsturkiye.net/ veya
outlook expresten news.newsturkiye.net haber grubu
Doktorundan bilişimcisine bir sürü insan var. Tabi benim adım orada biraz farlı :). Seni de bekleriz.

Taylan dedi ki...

Tanakan,

Gönderdiğin link oldukça ilginç. Geniş zamanda biraz daha bakarım.

Aslında Japon salaryman'larıyla ilgili çok çok tipik bir örnek yaşam veriyim, ordan tek eğlence deme nedenim çıkar.

Genç yaşlarda düşük maaşla iyi sirketlerde başlarlar, yavaş yavaş yukarılara çıkarlar. Kariyerleri boyunca pek çok defa uzak yerlerdeki şubelere tayinleri çıkar. Ailelerini de sürükleyip giderler. Günde 12-15 saat çalışırlar. Karıları çalışmaz. 30-40 yıllık mortgage borcu öderler. Çocuklar özel üniversiteye gider. Karıları arkadaşlarıyla gezmeyi ve öğle yemeklerini adam başı 3000 yenlik yerlede yemeği sever. Bizim koca da evden maaleyeti 500 yene falan gelen sefer tasındaki yemeklerle öğleni geçiştirir. Ya da o civarda bir fiyata dışarda yer. Şirkette çok da verimli ve çağa ayak uyduramadığı için çok da adam yerine konmaz.

İş çıkışı ya da böyle bir iki özel günde en ucuz, bira tadındaki alkollü içeceklerle biraz rahatlar. Haftasonu golf oynamak ve işteki arkadaşlarına ayak uydurmak zorundadır.

Adsız dedi ki...

Taylan benmde kafama takılan birkaç sey oldu.

Gercekten büyük sıkıntılara girip,eşleri ve cocukları rahat içinde yüzen bu kadar cok insan var mı ?

Birde karıları çalişmaz demişsin,eşlerinin çalişmaları,onların yetersiz oldugunu mu gösteriyor,bi tür onur meselesi gibi mi? İstemiyorlarmı eşlerinin çalişmasını? Hani Türkiyedeki eski tarz insanlar olurya muhafazakar kesimden,o tarz bir düşüncemi hakim,yoksa karıları,zaten kocam çalişiyor,banane neden çalişayım para varken zihniyetinde mi ?
Eğer ilki doğruysa dehşete kapılacagım,ikincisi doğruysa şüpheye :)

Taylan dedi ki...

Emre,

Biraz tipik örnekleri verdim.
Ailece zorluklara katlananları bilsem de eşleri ve cocukları rahat içinde yaşayıp kendileri ucuz yemeklere talim eden insanlar gerçekten var. Şunu da eklemek gerek ki kocanın maaşının nasıl harcanacağını kontrol eden kadınlar. Erkekler harçlığa talim.

Son yıllarda başlayan daha sinir bozucu birşey de var. Emeklilik sonrası boşanmalar. Kadınlar kocalarının emeklilik ikramiyesi bankaya yatar yatmaz boşanıp paranın yarısını kapıveriyor. Bundan öte adeletsizlik olur mu?

Kadınların çalışmaması özellikle bir 10 sene önceye kadar doğal kabul edilen birşeydi. Yani kadın evde çocuk bakacak, bundan ötesi yok. Çoğu kadın da zaten gençken çalışsa da sonradan evinin kadın olmayı tercih ediyor. Nasılsa, senin dediğin gibi para geliyor.