19 Temmuz 2008

Adaletin bu mu?

Japonya'da sürekli oturma izni almak (benim gibi) torpilsizler için bir emek gerektirir. Kefil buluncak, 10 yıl kesintisiz yaşanacak, kağılar hazırlanacak, falan filan. Başvurudan sonra en az 6 ay beklenecek.
Aynı şey (benim aklımdan geçirmediğim) Japon vatandaşlığı için daha da zor.
Yabancı futbolcular ve sumo güreşçilerine iltimas geçilirdi zaten.
Ama en son şu olay iyice Japonya'da bu işlerın nasıl olduğunu gösterdi:
2004'te Japonya'da yaşamaya başlayan 68 yaşındaki Amerikalı Charles Jenkins, gecqen hafta, başvurusunu yaptıktan 2 hafta sonra, oturma iznini alıverdi. Nasıl oldu bu iş?
Charles Jenkins sıradan biri değildi tabii. Soğuk Savaş sırasında, hem de uçağıyla birlikte Amerikan ordusundan firar edip Kuzey Kore'ye sığınmış, 40 yıl orada yaşamiş, Japonya'dan kaçırıldıktan sonra K. Kore'de yaşamaya zorlanan Soga-san ile evlenmişti. 2004 yılında K. Kore'nin ayrılmasına izin vermesinden sonra Japonya'da yaşamaya başlamıstı. Bir ay ordudan firar cezasını Amerikan üstünde çektikten sonra sessiz bir hayat sürüyor şimdi.
Benim tahminim Jenkins'e bu iltimasın yapılmasının ardında K.Kore'nin kaçırdığı Japon ve G. Kore'lilerle ilgili verdiği istihbarat bilgileri olduğudur. Başka şeylerde olabilir tabii. Yine de haberi okuduktan sonraki "vay be" duygum geçmedi.


Deserter granted residency in Japan

10 yorum:

Adsız dedi ki...

O zaman durum pek torpil değil. Adam casusluk yapmış japonya için. Sen de yap sana da versinler :))))

TanAkaN...

Dip: Neredesin kaç zamandır?

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Adsız dedi ki...

Merhabalar Mete

Şimdi öncelikle Tanakan'a birşeyler söylemek isityorsan bunun daha kibar yolları'nın var oldugunu biliyorsundur umarım.Ama şu yazın bu bloga uygun degil..Şahsi msg atmıyorsun, gördügün gibi başkalarıda okuyor.Yok eger ben mahallenin bıckın delikanlısıyım diyosan oda degilsin cünkü ''EDEP YAHU''derler adama..Senin argo kültürünü ögrenmek zorunda degiliz..Seni protesto ediyorum..Bir daha bu tarzı kullanmaman dilegiyle METE...

HZL

Adsız dedi ki...

METE BU ARADA BU TARZININ TAYLAN2A VE BLOGDA Kİ HERKESE HAKARET OLARAK ALIGLIYORUM..BU BLOGDA BÖYLE ŞEYLER ASLA YAZILAMAZ...


HZL

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Taylan dedi ki...

Mete:

Yorumlarını sildim. Nedenini biliyorsun.

Taylan dedi ki...

Tanakan,

Biraz iş, biraz yaz rehaveti. Pek konu da toparlayamadım. Zevkli ama zor bir iş sürekli blog için yazmak....:)

Adsız dedi ki...

Sık kullanılanlarımda baş sıradasın. Sen bunları topla bir kitapçık falan yap diyeceğim, o daha da zor. Gerçi azmetmeden olmaz hiçbir iş hakkettiği gibi.
"Azimle taş aş olurmuş."

TanAkaN...

Adsız dedi ki...

Taylan,

Kyoto protokolü ve ordaki medyada yansımaları nasıl?Bununla ilgili birşeyler yazabilirsen ben memnun olacagım...


HZL

Adsız dedi ki...

Merhaba Benim adimda mete ; ben yorumlari silinen mete degilim ama :) 1 yila yakindir takip ediyorum bi karişiklik olmasin :)