07 Ocak 2006

Japonya'da yeni yil

Hanazono Shinto Tapinagi
Japonya'daki yeni yil haftasi bitiyor.

24-25 Aralik senliklidir, Noel (Christmas), Hristiyanlikla hic alakasi olmadan, sevgililerin bir bayrami gibi kutlanilir. Pek cok insan bu bayramin Hristiyan ulkelerde nasil kutlanildigini, hatta dini anlamini bile bilmez. Iste Japonlarin ilginc yanlarindan biri daha. Oylesine, yuzeyse olarak bir yabanci adeti almislar, kendilerine yabanci gelen seyleri iste boyle, kendilerine uydurarak adapte ederler.

25'i gecesi ise, pek cok yerde Noel susleri sokulur, isiklar azalir, cunku artik Japon yeni yili kutlamalari baslar. Yeni yil bayrami aslinda eskiden aya gore degisen Cin takvimine gore kutlanililirmis, Cin yeni yil kutlamalari gibi. Meiji zamaninda batili takvime gecilince adet Ocak 1'e alinmis. Ama adetler devak ediyor.

Bu yil da kopek yilina girildi. Cocuklara bayram harcliklari (otoshidama), 1'inin sabahinda ozel eve ve yoreye ozel corba (ozoni), hala bazi evlerde ozel yemek (sechi ryori). Bizim sokakta koto calar gunduzleri, dukkanlar kapalidir. Evlerin ve dukkanlarin kapilarinda ozel susler, cogunlukla cam agaci dallari vardir, ama sussuz, yalin.

31'i gece yarisindan itibaren tapinaklara yeni yil dualarina gidilinir. Eski yilin muskalari, nisanlari yakilir, tutsuler yakilir. Shinto ya da Budist tapinaklari cok farketmez Japonlar icin. Uzun kuyruklar olur sogukta.

Insanlar her zaman tanridan iyi seyler ister. Yeni yila arindirilmis duygular ve baris dilekleriyle girmek her zaman iyi bir baslangictir.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Blogun çok kişinin ilgisini çekiyormu bilemiyorum ama güzel bir noktayı kapmışsın, Japonya, bir çokları için farklılığın samimiyetiyle harmanlandığı, çekik gözlü, çalışkan ama bilinmeyenlerin ülkesi.

TanAkaN