11 Ocak 2006

Yabancilarla Japonlar

Ozel yasamda olsun, sirketlerde olsun, win-win Japon-yabanci iliskileri nadir bence. Ben uzun sureli bir iliskiyi surdurebilen sayili insanlardanim belki. Tabii cok karamsar da degilim. Japonlarla evli olan cok yabanci var, uzun suren aileler var. Ama temelde bir tarafin oburune uymadan islerin yurumeyecegini dusunuyorum.

Bu konuda kimbilir daha kac yazi yazayagim.

Yabanci sermayeli sirketlerde de durum bence oyle. Uzuuun zamandir boyle sirketlerde calisiyorum. Neyi ne kadar kim kontrol ediyor cogunlukla belirleniyor ve ona gore duzen isliyor. Eger fonksiyonlarda ortusme varsa, ya da cikarlarda celisme, iste noktalarda anlasmazlik cikiveriyor. Hedefler ayni olabilse...Ayni sirket icinde bile hedefler farkli oluyor cogunlukla. Japonlar uzun vadeli pazar payini arttirmayi hedeflerken, yabancilar kisa vadeli marjin pesine olabiliyor cogunlukla. Zaman alsa, kar marji yuksek olmasa da yuksek kaliteyle pazar payini, musteri bagliligini arttirmak istiyor Japonlar. Yabancilar icin, Japonya pazarlardan biri, yatirimdan olabildigince cabuk getiri alinmali, hissedarlar mutlu edilmeli. Uzun vadede ne olursa olsun.

Sorunlarin asilmasi zaman aliyor.

Bence boyle temel cikarlarla ilgili konularda uyum mumkun degil, bir taraf kaybetmeli. Parayi veren dudugu caliyor cogunlukla.

Hiç yorum yok: