13 Ocak 2006

Megumi Yokota yasiyor mu?


Megumi Yokota 15 Kasim 1977'de Niigata'da okul donusu bedminton oyanadiktan sonra eve donerken yok oldu. 13 yasindaydi. Polisin tum arastirmalarina ragmen akibetinden 20 yil haber alinamadi. 1997'de G. Kore'ye kacan K. Koreli casus, Megumi'nin cuvala konup K. Kore'ye giden bir gemiyle kacirildigini, K. Kore'de Japonya'a gonderilecek casuslara Japonca ve Japon adetlerini ogrettigini soyleyene kadar gercek anlasilmadi.

Aslinda kacirilan tek Megumi degildi. 70lerin sonu ve 80lerin basinda belki de 100lerde Japon vatandasi kacirilmis olabilirdi. G. Koreliler, Taylandlilar da kacirilmisti. 2002'de kacirilan 5 Japon iade edildi. K. Kore'deki aileleri de 2004'te. Ama K. Kore'nin iddiasina gore Megumi depresyon amaciyla detavi gordugu hastanede 1993'te intihar etmisti. K. Koreli bir kocasi ve bir de kizi vardi. DNA testleri torunun gercekten Megumi'nin kizi oldugu dogruladi. K. Kore tarafi Megumi'ye ait oldugunu iddia ettigi kulleri Japon tarafina verdiyse de Japonlar DNA'nin tutmadigini soyleyip K. Kore'yi yalancilikla sucladi. Tabii kemik kullerinden alinan DNA'nin zaten guvenilir olmadigi ve Japonlarin konuyu gundemde tutmak icin yalan soylediklerini iddia edenler de var.

Megumi'nin ailesi cabalarini surduruyor. Kizlarinin yasadigina inanan anne-baba, sik sik TVlere cikiyor, hukumet uyelerinden bilgi aliyor, K Kore'ye yayin yapan radyolarda konusuyor. Benzer durumdaki ailerle de cabalarini surduruyorlar. Ama K. Kore'den pek umut yok. Nukleer guc haline gelen ulke, K. Asya'da guvenligi tehdit etmeye, ve kendi vatandaslarini ezmeye, fakir yasatmaya devam ediyor.

Megumi bence yasamiyor. Belki de yasasa bile basina gelen kotu birseyden dolayi ailesine donebilecek durumda degil. Umutla beklemeyi surduren ailesi birgun durumu kabul edecek. Torun dilini bilmedigi buyukbabasi ve buyukannesiyle belki yakinda gorusecek. K. Kore'deki Japon dusmanligi dusunulurse zor olmali. Acaba oz annesinin Japon oldugunu hep biliyor muydu? Annesinin basina gelenleri ogrendikten sonra K. Kore'de yalanlarin rejiminde yasamak nasil bir duygu?

Soguk savasin hala surdugu bu bolgede insanlarin cektigi cile de devam ediyor. Ayri kalan kardesler aileler oysa hala birlesmeyi, bir sekilde Guney ya da Kuzey'in bayragi altinda da olsa, bekliyor. K. Kore'den Cin'e kacip seks kolesi ya da evlilik kolesi olarak calistirilan kadinlar da dramin ayri bir yuzu. G. Kore'ye kacanlarsa vahsi kaptalizm ve birseyselligin on planda oldugu topluma cok zor intibak sagliyorlar.

Insan insanin kurdu.

Hiç yorum yok: