11 Aralık 2006

Japonya'da Sonbahar

Onsen TapınağıOnsen TapınağıSonbahar
Shirogin RyokanShirogin Ryokan çayShirogin Ryokan


Japonlardan bazısı, şaşırtıcı olsa da dört mevsimin yalnız kendi adalarına özgü olduğunu sanır. İsrarla sorarlar, yanıt da "evet bizim taraflarda da dört mevsim vardır yani" olunca nedense çok şaşırırlar. (Hiç bir Türk'ün aklına böyle bir şeyi sormak gelmez herhalde.)

Dört mevsimle ilgili olarak ben aslında biraz onlara hak vermek başladım. Türkiye de dahil olmak üzere, pek çok yerde baharlar aslında biraz kısa. Geç geliyor çabuk bitiyor. Burda iklimden olsa gerek, baharlar olması gerektiği gibi 3er ay, hakkıyla.

Japonya sakuralarıyla ünlü olsa da benim zevkini çıkardığım mevsim Sonbahardır. Yapraklar Tokyo bölgesinde Aralık başına, hatta ortasına kadar yavaş yavaş sararır, ya da kızarır. Ama dökülmez. Hava yavaş yavaş soğur, yaprakları kopartacak fırtına yağmur pek olmaz. Renkleri için özellikle yetiştirilen ve dikilen iki ağacı severim: en üst soldaki kırmızısı momiji (Japanese Maple, Japon Akçaagaci), yanındaki sarı da Ichou(Ginkgo, Mabet ağacı).

Doğadaki renk bolluğunu görmek için başta Kyoto olmak üzere pek çok yere geziler düzenlenir. Doğanın sunduklarının tadını yavaş yavaş çıkarmayı severler, Japon kültürünün ana temalarından biri daha.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu anlattıklarınız insanda hemen uçağa atlayıp, Japonya'ya gitme hissi uyandırıyor...para biriktirmeye başlasam bir dahaki sonbahara gelebilirim herhalde:))

Taylan dedi ki...

Gelin tabii. Japonya alışıla gelmiş, bilinen şeylerinin yanında o kadar şaşırtıcı şeye sahip ki..

Mesela yakında onsen (kaplıca)ya kışın girmeyi seven Makak maymunlarını yazmayı düşünüyorum. Dışarda kar yağarken sıcak suyun içinde zaman geçiren maymunların yüz ifadeleri o kadar huzur dolu ki!

Adsız dedi ki...

Son zamanlarda yazılarınızda Kyoto şehri daha çok mevzu bahis olmaya başladı,Şu an gitmeyi istediğim tek şehir biliyorsunuz sizde.
Bir müjde vermek istedim ilgi göstermiş olduğunuzdan dolayı.
Gerekli parayı sonunda biriktirdim,kız arkadaşımlada konuştum,sanırım Şubat ayı gibi tabiki ilk Osaka havaalanı ve ardından Kyoto olmakla birlikte küçük çapta bir gezi yapacağım.
Gitme amacım gezi değil ziyaret olduğundan zaman bulurmuyum(uz) emin değilim.Ama bu güzellikleri oraya kadar gidip kaçırmam herhalde,en kötü ihtimal bahsettiğiniz herşeyi tekbaşıma tadarım :)
Ama o kadar da insafsız değil kız arkadaşım,ne kadar yoğun,tipik Japon günlük yaşamına sahip olsada küçük bir ara onada çok iyi gelecektir..
Paylaşmak istedim..
Yazılarınızın hiç bir zaman arkasının kesilmemesi dileğiyle,
Seğlıcakla kalın...

Taylan dedi ki...

Emre,

Mesaj ve bilgilendirme icin çok teşekkürler. Umarım harika bir gezi olur. Sonra izlenimlerinizi yazarsanız çok sevinirim.

Bu yıl havalar sıcak gidiyor. Genelde Ocak-Şubat Japonya'da çok soğuk geçer. Kyoto dağlarla çevrili olduğu için "ayaz" etkili olur. Ona göre bir şeyler getirseniz iyi olabilir.

Bu blog'a aslında daha çok zaman ayırmak istiyorum, cünkü hem gündelik yaşamda hem gezilerde olan biten, gördüğum çok şey var.

Selamlar!

mottoyukkuri dedi ki...

aradığım site işte bu japonya hakkında birinci ağızdan bilgiler
taylan bey size cok tesekkurler bizimle paylastığınız için belki birgun bendee oralara......