Geçen gün "
Ertuğrul Firkateyni su yüzüne çıkarılıyor" başlıklı bir haber vardı. Hemen web sitelerine baktım, www.ertugrul.jp adresi hemen hergün yenileniyor, proje, Ertuğrul ve ekip ile ilgili pek çok yazıya yer veriliyor. Bu proje beni çok heyecanlandırdı, çünkü Japonlar da bu olayı biliyor, Japonya ile ilişkilerimizin başlangıcına dayanan bu felaket günümüzde hala ilgi görüyor.
Geçenlerde bir arkadaş Japonca'da Kyuushutsu (Kurtarma) adıyla yayınlanan, alt başlığı da Nippon-Toruko Yuujou no Durama (Japonya-Türkiye dostuluğun öyküsü) bir kütabı gösterdi. Ertuğrul Faciasının Japonya tarafındaki öyküsünü, fakir köylülerin kendi vücutlarıyla hayatta kalan denizcileri ısıtıp, elleriyle besleyip hayata döndürmelerini, anlaşmaya çalıştıklarını anlatıyor. En son bölüm benim çok sevdiğim, geçen sene tam dün Koizumi Türkiye'yi ziyaretinde tekrar gündeme gelen, Ertuğrul'la bağlantılı bir başka hikayeyi anlatıyor.
1985'te İran-Irak savaşı sırasında Irak'ın bombardman tehdidi altında 215 Japon vatandaşı Tahran'da mahsur kalır. Batılı uçak sirketleri ancak kendi vatandaşlarını kurtarır. Japon Havayolları da (ne hikmetse) bir türlü ne yapması gerektiğine karar veremez. Hava saldırısının başlamasına çok az bir zaman kalmıştır. Tahran'daki Japonya Büyükelçisi Yutaka Nomura, Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi İsmet Birsel'den yardım ister. Ve işte o anda Büyükelçi Birsel Ertuğrul kazazedelerine Japonların yardım ettiğini hatırlatır ve araya girerek THY uçağının Türkiye'den Japonları almak için hareket etmesini sağlar. 215 Japon THY uçağıyla Türkiye'ye oradan da Avrupa havayollarıyla Japonya'ya ulaşır.
Hiçbir Avrupalı havayolunun ve JAL'ın Tahran'da Japonlara yardım etmeyip Türklerin tehlikeyi göze alarak vefa borçlarını ödemesi, Japonları (ve beni de) çok duygulandıran bir hikayedir işte.
Tüm bunlara vesile olan Ertuğrul'un su üstüne çıkarılması çalışmalarını izlemeye devam edeceğim.
3 yorum:
Burayi ilk kez goruyorum...
Meraktan epey bir baktim arsive, kendimi tutamayip cevaplar yazdim bazilarina..
Benim anlamadigim (aslinda anlayabilirim de kabul etmek istemiyorum) 12 yildir boyle bir ulkede nasil dayanabiliyorsunuz?
Tamam, bu biraz abartili oldu. : )
Bunu benim cahilligime ve Avrupa´da yasanan Japon kültürü cilginligina baglayalim.
Özellikle Paris´te beyni yikanmis biri olarak, bu minik insanlarin neden bu kadar fazla karsima ciktigini dusunmeye basladim.
Ruth Benedict´in Japon Kulturu uzerine yaptigi arastirma-kitabi duymussunuzdur. Edindim.. Ama eskimis bilgiler.. Kim bu insanlar? Neden dünyayi istila ediyorlar. Merak etmesem de tanimak istiyorum artik karsima bu kadar cok cikanlari.
Italya ya da sicradi bu, oyle ki Japon olmaniz atolye acmaniz icin yeterli bazen!!!! Moda ya!
Ama hala onlara uzayli gozu ile bakiyorum. Intiharlari, kadin-erkek düzeni, sosyal yasamlari!! Yok bambaska.. Simdiye kadar sadece iyi, guzel yonlerini klise olarak soyleseler de kendime cok ters buluyorum ve Batinin bu cilginligini anlamiyorum!
(Ayni seyi Turkiye´deki bati hayranligi icin de soyleyebilirim, bir olcude ortak tarihi olmasina ragmen. Yalniz onyargilarin bu kadar bol oldugu, neredeyse her ülkenin birbirinden nefret ettigi bir yere neden hayranlik duyulur? Anlamam..)
Yine mi Medya yani Ticaret?
buradan ogrenmeye devam ediyorum Nippon´u... : )
bu üstteki yorumumu silebilirsiniz..
Oyle dolmusum ki merakimi giderebilecegim bir yer buldugum an fazla heyecanla yazmisim.
Önyargilardan uzak ve hosgörülü olundugunda bir insan heryerde yasayabilir..
Egtugrul Faciasi ve Irak savasi´nda Tr´nin yaptiklari ve en onemlisi de bunlarin HATIRLANMASI gercekten cok duygulandirici.
Ben sizden ogrendiklerimi baskalarina anlatacagim..
Merhaba,
Dün sorduğunuz soruya bugün yanıt yazmışsınız ve heryerde yaşama konusu da tamamen doğru. Bu da bu blog'un ana teması.
Japonya'da yaşamak aslında güvenlik, olanaklar ve altyapı açısından oldukça kolay. Tokyo'yu Paris, New York ve Londra'daya tercih ederim. Ama bu tabii benim gibi bir "Japan freak"ten beklenen laf:)
Her kültürün diğerine yabancı ve uzak gelen yanları var. Tokyo tabii tipik kültürün dışında. Ama temelinde insanlar heryerde aynı. Yabancılar için eminim TR'deki adetler de oldukça gariptir. Mesela namus cinayeti ya da kurban kesmeyi Japonlara anlatmak bile istemem, kötü-iyi olarak değil de, bağlantı kuracakları bir şey olmadığı için.
Şu anda Asya'nın diğer yerlerinde ve Avrupa'da Japon modern designı cool. Ne kadar süreceğini bilmem. Ama daha çok Japonyanın hala dünyanın diğer yerlerinden değişik trendleri ortaya çıkarmasından kaynaklanıyor gibi. Bunun da bence nedenleri var.
Yazdıklarımın işinize yaradığına sevindim. Ben de sizin blogunuzu okumaya başladım. Yorum yazmaya çalışacağım.
Yorum Gönder