30 Ocak 2007

Japonya'da şamanizm

Shinto Tapınağı, Nagano

Orta Asya'nın eski dini Şamanizm hala Asya'nın bazı köşelerinde devam ediyor, değişik formlarda olsa da. Sibirya falan gibi biraz ücra köşelerde değil yalnız. Kore'de, Okinawa ve Japonya'nın kuzey bölgelerinde de.

Kore'de Şamanizmin hala uygulanıyor olması 1995'te ilk gittiğimde beni çok şaşırtmıştı. Şamanların kadın olması da. Bir gösteride kadınlar bol şarkılı ve sebzelerin meyvaların kutsandığı bir tören yapmışlardı.

Okinawa zaten Shinto değil tam olarak. Mezarlar falan ev gibi, ölüler yakılmadan yapılan seremoniler var. Daha çok animizm kökenli bir dinler var, Şamanizm de bunun bir parçası.

Shintoizm'in örgütlü din haline getirilmiş Şamanizm olduğu da söylenir. Çok farklı olduğunu düşünmüyorum ben de. Doğada var olan milyonlarca tanrı ve rahip...

Kuzeyde Şamanizm'in hala yaşadığını öğrenmek şaşırtmadı desem yalan olur. Japonya'nın Aomori tarafı hala oldukça izole geri diğer bölgelerden. Bu konu da zaten Doğu Asya'daki Şaman geleneğinin birleştiriciliğinden bahseden bir yazıdan dolayı ilgimi çekmişti.

Türkiye'deki bazı inançların Şamanizmle bağlantıları araştırılmış mıdır acaba? Mesela kadınların kurşun dökmesi, ağaçlara-yatırlara çaput bağlama falan. Olsa ilginç olurdu herhalde Doğu Asya ile olan kültür bağında yeni bir halka daha keşfedilmiş olurdu.

Aşağıda konuyu araştırırken bulduğum diğer yazılar:



Shintoism ve Şamanizmde kadinlar

Okinawa Şamanlığı ve mucizeleri

Okinawa'da din

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Taylan Bey merhaba,

Orta Asya'dan göç eden Türkler şamandı zaten! Yani Türkler Müslüman olmadan önce şamanlardı! Bu durumda bazı adetlerin aynen bugüne gelmiş olması çok normal!

Taylan dedi ki...

Merhaba!

Aslında demek istediğim şaman kökenlerimizin bugünümüze olan etkilerinin ve Doğu Asya olan benzerliklerin fazla araştırılmamış olması. Ya da bilinmiyor olması. "Unutulmak istenen bir mazi" havası biraz da. Müslümanlığın 10 asırı aslında insanlığın genel zamanı içinde az sayılır.

Adsız dedi ki...

Aynı fikirdeyim.

Biz aynı kafadayız, o nedenle fazla konuşmaya gerek yok diye düşünüyorum.

İyi bir haftasonu dilerim.

Özge

Taylan dedi ki...

Merhaba Özge,

Evet yazılarınızdan aynı kafada olduğumuzu hissediyorum! Ne güzel. Evet Cts.nin ilk saatleri başladı burada, tabii Japon salaryman adetlerine göre alkolle:)

Size de iyi haftasonları!

Adsız dedi ki...

Merhaba,

"Türkiye'deki bazı inançların Şamanizmle bağlantıları araştırılmış mıdır acaba? Mesela kadınların kurşun dökmesi, ağaçlara-yatırlara çaput bağlama falan. Olsa ilginç olurdu..."

Anadolu'yu anlatmaya ne "mozaik" sözcüğü yeter ne "gökkuşağı" ne de benzerleri.

Ülkemin geneli, yaşamdaki ışıkla, renklilikle yeni tanışmaya başladı. Bu biraz da internet sayesinde oldu.

Bu topraklarda, kadim Anadolu Uygarlıkları'ndan, Ortadoğu'dan, Uzak ve Orta Asya'dan, kalmış, korunmuş, dönüştürülmüş, birbirine ulanmış bir birikimle yaşanır.

İnternet ortamına yansıyan kısımları az sayıda da (ve benim kirletilmiş bilgi diye nitelendirdiğim biçimiyle de) olsa bu bağlantılar üzerine yapılan çalışmalar var. Özellikle Türkmen, Yörük ve Alevi insanlarımız arasında yaygın olan bu bağlantılara ilişkin bilgilere, arama motorlarında Türkçe aramalar yaparak, (çoğu zaman vasıfsız sitelerde zaman kaybetmeyi de göze alarak!) ulaşabilirsiniz.