07 Temmuz 2007

7 Temmuz - Orihime ve Hikoboshi'nin buluşması




Dün Tanabata festivaliydi. Tokyo bölgesinde yukata (özellikle yazın ya da banyodan sonra evde giyilen kimono) ile gezen insan sayısı fazladı. Uzun renkli kağıtlara dilekler yazıldı. Bambu çubuklara asıldı.

Tanabata (yedi akçam) geleneksel yaz festivallerinden biri. Orihime (Prenses Ori) ve yıldızlardan biri, mitilojik kocası, Hikoboshi'yla yılda yalnız bir kere sevgilileri ayıran Amogawa'yı (Gök nehri-Samanyolu) aşarak biraraya gelirler. Aslında iki sevgiliyi böyle ayıran Orihime'nin babası, Gök tanırısı Tenkou'dur. Kızının işi babasına kıyafet örmektir ve evlendikten sonra bu işi savsaklamıştır. Buna kızan baba sevgilileri Amogawa ile sonsuza dek ayırmıştır. Yılda tek bugün hariç.

Yağmur yağınca Amogawa'nın suyu arttığından sevgililerin bir araya gelemeyeceği düşünülür. Saksağan kuşu kanatlarını gererek sevgileri böyle zamanlarda buluşturumuş.

Dün radyoda söyle dedi sunucu "insan ömrü için yılda bir kere görüşme çok acı. Ama sonsuz yaşam süren iki tanrı için o kadar kötü olmasa gerek."

Tüm dileklerin gerçekleşmesi dileğiyle...

8 yorum:

Adsız dedi ki...

Ben de niye cezalandırıldım diye düşünüyordum. Demekki Tanrı Tenkou beni sevdiğimdne ayırdı..Bu bene biz dünyalılar ya da ölümlüler için de geçerli...Bakınız ben...sevilmedikten ve sevmedikten ve sevdiğini göremedikten sonra gerçekten ömür geçmez...

Keşke sonsuz yaşam süren bir tanrı olsaydım ben de belki acılar hafiflerdi!!??

Özge

Adsız dedi ki...

Japonların bu yönü beni hep güldürmüştür. Kaç tane tanrıları vardı bunların 30bin miydi neydi öyle birşey.:) Her iş için ayrı bir tanrı. Nehir tanrısı, kılıç tanrısı, bloglarda felsefe yaparak saçma sapan şeyler karalama tanrısı, her okuduğu şiiri ben yazdım edasıyla oradan buradan alıntılar yapma tanrısı, duygusal kişiliğim edasıyla zırvalayan sümüklü kızlar tanrısı gibi :))). Müslüman olan yok mu japonlardan??

Taylan dedi ki...

Özge,

Umarım kendini bugün daha iyi hissediyorsundur. Bazen herşey senin yazdığın gibi gelir ve enerjimiz yok olur. Sevmek ve sevilmekten umut asla kesilmez.

Taylan dedi ki...

Hurdle effect,

Hristiyan olan da bildiğin gibi pek yok. Çok tanrılı olmaktan çook mutlular.

Adsız dedi ki...

ne güzel bir hikaye...çok beğendim.

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
MehmetSaygin dedi ki...

merhaba,

Depremde size ya da yakınlarınıza bir şey olmamıştır, iyisinizdir diye umuyorum.Geçmiş olsun :(

Taylan dedi ki...

Mehmet,

Merhaba. Deprem Tokyo'yu da biraz salladı. Uzun bir sallantı oldu.

Teşekkürler.