03 Temmuz 2007

Ancak Japonya'da-2




Japonlar zorluklara katlanmayı severler. (Pazar günleri TV'de maraton yarışmalarından canlı yayınlar çok popüler. Zorluklara dayanma "gaman" kavramını hissetmek için.)

Japonlar başka Japonların yaptıklarını yapmayı da severler. (Yeni yetmeler bunu inkar edip kendilerince olmak, "jibunrashiku" yaşamak isteseler de, yine de bir altkültüre ait olduklarını hissettiklerinde ancak kendilerini güvende hissederler.)

Geçen Aralık ayında Amerikan donat (doughnuts) şirketi Krispy Kreme Tokyo Shinjuku'da oldukça popüler Southern Terrace'da şube açtı. O günden beri dükkanın önünde kuyruk bitmiyor. Resimde görüldüğü gibi kuyruk bir kaç defa dönüyor sonra (resimde görülmüyor ama) binanın yanından uzayıp devam ediyor. Ortalama olarak 2-3 saat bekleniyormuş!!! Hergün!

Amerikan arkadaşların görüşü "donat için o kadar ancak Japonlar bekler, altı üstü bir donat." Sence nasıl derseniz...Kendim tabii o kadar ayakta dikilmedim, bizim patronun hanımı kutularca almış, dağıttı. Eh, üstü bol şekerli bir donat işte!

7 yorum:

Adsız dedi ki...

elin amerikalisi uyaniktir,hergun kuyruga 15-20 adamini yerlestirir,kuyrugu yapar,bunu goren saflarda (kotu anlamda kullanmiyorum) kuyruga girer,Allah bilir fiyatida o bicimdir,is bilenin kilic kusananin...sakura dir sakura:)

feridun dedi ki...

Deli falan diyebilirsiniz ama bende Tokyodaki dükkanın açıldığı gün bende gittim.

Benim gitmemin sebebi amerikada yaşarken de bir dükkan açılmıştı oturduğumuz yerde ve o gün de gitmiştim.

Benim sebebim değişiklik olsun.


Krispy Kreme hakkında blog yazmıştım o gün.

Hele şu anda evime bir 12 lik paket bulunuyor Krispy Kreme den.

Herkese tavsiye ederim.

Adsız dedi ki...

Bu da bir cesit fanatizm olsa gerek!

Ben ve kuyruk mesela buyuk konusmamak lazim ama yine de imkansiz diyorum!

Ama bana tuhaf gelmiyor! Acikcasi uzun bir bekleyisten sonra ulasilan sey bir mukafat gibi, alınan haz oyle buyukki insanlar bekliyor...yani empati yapmak lazim...

Ozge

Adsız dedi ki...

Neden bekliyorlar ki? Budistlerde tekrar dirilmek! var, bi sonraki hayatta gelirsin rahat rahat girersin 160-170 sene sonra :)

Adsız dedi ki...

Bence farklı kültürlerin gelenek ve ananeleriyle dalga geçmemekte sonsuz yarar var! En azından dünya barışına katkıda bulunmuş olur insan...

Acımasız eleştirilerden önce bir durup, karşı tarafın durduğu noktadan olaylara bakmayı artık bu yüzyılda öğrenmemiz gerek! ki eleştirdiğimiz şey bir kültürü kültür yapan, yüzyıllar üzerine kurulmuş bir oluşum sa daha dikkatli olmak, bizi ileriye götürür diye düşünmekteyim...Dünyanın homojen olmasını asla düşünemem, herkes herkese benzeyecek fikri ürkütücü...Farklılıkların zenginlik olduğunu algılayıp, bunlardan dünya insanının faydasına sinerji yaratmayı bilmek lazım...

Bu yazdıklarımı kimse üzerine alınmasın lütfen...

Ozge

Adsız dedi ki...

dunya barisi kismi haric Ozge ye

katilmamak mumkun degil.tesekkurler

Ozge...

keske dunya barisi icin bizlerin

yapabilecegi birseyler olsaydi...

ama bunun olabilirligini dusunmek

saflik (yine kotu anlamda degil)

olur bence...

Adsız dedi ki...

enteresan ...