24 Ağustos 2007

Hep yabancı kalmak

Amerika gibi değil burası. Yabancı hep yabancı kalıyor. Kültürel farkı herzaman hissetmek münkün. İnsan bazen çok yakın olduğunu düşündüğü zaman bile, öyle bir olay oluyor ki dışlandığını, aslında gösterilen yakınlığın sahte olduğunu hissediveriyor. Bu olay geçenlerde Türk bir arkadaşın başına gelmiş.

Çalışma ortamında en önemlisi farklılığın nerden kaynaklandığının, yani Japonların düşünce ve duygu durumlarının kökenlerinin bilincinde olmak gerek. Uzlaşma gerekiyor mu gerekmiyor mu tabii duruma bağlı. İşin hedefleri belirliyse, hedeflerde birleşmek en kolayı. Araya ikincil, saklı hedefler girdiyse bir az daha uğraşmak gerekiyor. Tabii kişisel bazda, duygusal ilişkiler farklı.

Sonuç: fazla onlardan olmaya zorlamamalı. Nasılsa mümkün değil, işler yürüsün yeter. Fazla da kafaya takmamalı. "Kırk yıllık Yani olur mu Kani" derler ya.

10 yorum:

Adsız dedi ki...

cok haklisin asla kafaya takmamak lazim,ilk baslarda cogu kisiye ulan biz Turkleri hic kimse sevmiyo kalibi akillara dussede olayin asli bu tarifi zor baskilar aslinda tum yabancilar icin gecerli,rahat olmak,nimetlerden faydalanmak ve japon olmadigimiz Turk oldugumuz icin sukretmek lazim derim ben,ne demisler deve nere ta.....gi nere,ozur dilerim ama bu japonlara denecek tek soz bu,cok kompleksliler kardesim (hadi hepsi demeyim arada efendi ve guzel olanlarida yok degildir:)

meltem dedi ki...

Yillardir Turkiye'de yabanci olarak yasamis biri olarak ayni hislere ben de kapildim. Ne kadar uzun zaman Turkiye'de yasasam anadili gibi Turkce konusam da hep yabanci kaldim.
Bazi Turklerin gosterdigi yakinliginin gecici ve safte oldugunu, tamamen PARA icin oldugunu iyi bilirim, cogu Japonlar da bu tip problemler yasamistir, yasiyorlar da.
Ve de dusun, bi disari cikiyorsun, sanki uzayli gormus gibi yuzune bakanlar olur (bazi Japonlar da sana bakiyordur ama neyse), bununla kalmayip cirkin ve alayci laflar isitiyorsun sadece genc erkeklerden degil, yaslilardan, cocuk, bayan, ogrenci farketmez. Hergun 3 dakika bile sokakta yurursen bunu yasiyorsun. Ama isin en aci tarafi, onlarin cahil olduklarinin farkinda olmamasi... Allah'a cok sukrediyorum ben iyi ki Turk degilim Japonya'da dogmusum diye.

Adsız dedi ki...

Meltem iyiki Turk degilsin,bunun icin bizlerinde sukretmesi gerekir,dedigin dogru Turkiye'de Japon vatandaslarini goren halkta bir refleks olusmus,uzayli gormus gibi -japon japon bak japon..gibi manasiz fisildasmalar baslatiyorlar veya dedigin gibi olaya ticari gozle bakan tuccar zihniyetli (Japon=para)vatandaslarimizda maalesef vardir.butun bunlari farkedipte Japonlarin (nedendir bilmiyorum ve hic haketmiyorsunuz) Turk halki tarafindan sevilmesini farketmemen enteresan.bir avrupalinin amerikalinin Japonlar hakkindaki yorumunu dinledinmi hic oysa rastgele Turkiye de bir vatandasa sor Japonlari yere goge sigdiramaz (tabi sordugumuz kisi Japonyaya gitmemis ve seni tanimamis olmasi gerekir).
sahi seni oraya bagladilarmi Meltem,biliyorsun haftada 4 gun ucak var,Japonya biryere kacmadi..
birde 3 dakikada nekadar cok sey basina geliyor inanilir gibi degil,demek ki herkez senin disari cikmani bekliyor,bunlar organize isler ben olsam cok korkardim

alanini isgal ettigim icin ozur dilerim Taylan..

Taylan dedi ki...

Arkadaslar,

Meltem de bir yabancı olarak Türkiye'de yaşadığı zorlukları "çektiklerini" yazmış. Her yerde yabancı olmak zor. Yabancı olmak ya da başka nedenlerle yalnızca farklı olmak.

Her türlü düşünceye saygı duyalım. Ancak duygularımızı ifade ederken diğer okuyucuları incitmemeye özen gösterelim. Herkes şu andaki milliyetinde doğduğu için Allah'a şükrediyor. Ne güzel. Bunun ötesinde söz söylemeye gerek yok.

Adsız dedi ki...

Japonya biraz zor bir ulke bence "karismak" ya da "onlardan biri gibi olmak" icin. Ne bekleyebiliriniz ki yuzyillarca nufusuna gore kucuk olan ulkesinin sinirlarini tum dunyaya kapamis, sinirli yapilan ticaret haricinde yabanciyla hicbir temasi olmamis bir ulkeden. "Gaijin"'in "gai - 外" si bile "Dur yolcu, giremezsin!" der gibidir.
Ama yinede hicbir zaman hicbir ortamda saygida kusur etmezler. Hepsi piril piril, cok sevimli insanlardir. Siradan bir restoranda 2 kisi 20000 Yenlik aksam yemegi hesabi odediginizde, sizi restoran cikisina kadar ugurlar, siz gozden kaybolana kadar arkanizda durmadan egilirler. Ama "gaijin" oldugun icin degil, o hesabi odedigin icin. Bu durum sadece orada mi boyledir, tabiki hayir. Paris'de de aynidir, Londra'da da, NY'da da. Ne Japonsundur ne Turk.
Kisaca durum heryerde ayni Meltem.
Uzayli gibi gorunmen tabiki normal, cunku biz senin gibi guzel ve hos cekik gozleri olan tum asyalalari Japon biliriz ve merak ederiz, bu da gayet normal olsa gerek. Shibuya 109'den cikip cadde boyunca yuruyen alimli ve guzel Japon kizlarinin kolundan tutup isi suruklemeye kadar goturen ve bunu herkesin gozu onunde yapan Japon erkekleri nasil tum Japon halkini temsil etmiyorsa, sana arada sirada hos olmayan davranislarda bulunanlarda tum Turk halkini temsil etmez. Buna kendine yoneltilen her elestiride saldiriya gecme ihtiyaci hisseden "isimsiz" adli kisilerde dahildir.
Ama bende calismaya basladigim 16inci ulkemde de Ne mutlu ve iyi ki Turkum diyorum.

Adsız dedi ki...

Merhaba Sevgili Taylan ve sevgili okuyucu arkadaşlar;
Meltem'in sorununu çok iyi anlıyorum,aynı duruma maruz kalmış bir kız arkadaşa sahip olduğum için.
Sokaktaki insanı suçlamıyorum,evet Meltem haklıdır ve böyle şeyler olmaktadır,ancak bunun nedenini iyi kavramak gerektiğine inanıyorum.Türkiyenin hemen hiç bir şehri ne Paris,Londra ne New York city kadar ülke dışından göçmen kabul etmiş değildir.Evet İstanbul bile.
Bunun nedeni elbetteki endüstrileşme ve sanayileşme seviyesi ve iş imkanları vb. bunlara girmek gereksiz.
Dediğim gibi dışarıdan diğer metropollere kıyasla fazla göç almadığından (belkide içinde hiç kötülük bulunmayan) Türk halkımıza ilginç gelir uzak doğu insanı.Sırf uzak doğulu mu? Hayır,Afrika kökenli insanları gördüğünde de aynı tepkiyi veren bir çok insan görmek mümkündür.
Tek nedeni alışmamak,göz aşinalığı bulunmamaktır.
Sanırım bu şekilde yolda dönüp bakmaların (rahatsız edici olduğunu biliyorum,bende rahatsız olmuştum ve asla savunmuyorum) nedenini biraz olsun anlatmış oldum.
Ancak gereksiz laf atma olayına gelirsek,buna diyecek pek fazla laf bulamıyorum.Cahillikten demiş Meltem arkadaş,olabilir mi? Belki de.. Ama kimseye cahil de demek istemiyorum,önceki neden gibi bunu da alışmamaya ve daha önce fazla görmemiş olmaya bağlamak mümkün.Kesinlikle eğitim ve belki de zamana ihtiyaç var bence.
Öyle olmasa tüm Asyalılara Japon,tüm Afrika kökenlilere Arap denmezdi herhalde değilmi..
Son bir şey söylemek istiyorum,sevgili skyin'e,20000 yen ödendiğinde görülen saygıyı o kadar güzel anlatmış ki,kapitalizm dediğimiz ekonomik sisteme çok çarpıcı bir örnek olmuş.Hakikaten,o saygı Japonluktan,Türklükten kaynaklanmıyor,tamamen paradan..
Sahte bir davranış olsa da para aradaki yabancılıkları nasıl da güzel ortadan kaldırıveriyor değil mi...

Adsız dedi ki...

ya arkadaslar ortada bir yanlis anlasilma olmus,benim uslubum yanlis olabilir ama bunun adi niye saldiri oldu anlamadim,benim anlatmaya calistigim findik kabugunu doldurmayacak sebepler ornek verilip insanlari asagilamanin hosuma gitmedigidir,tabii ki bizim memleketimizde de yasiyan yabancilar zorluk cekiyordur,cekmislerdir buna kim ne diye bilir...ortadan kalkan mesaji butun dunya biliyor,ben sadece hatirlatilmasi gerektigini dusundugum icin yazmistim ama ucmus...
skyin arkadas sizin anlatmaya calistiklarinizla benim anlatmaya calistiklarim arasinda ucurummu var ki (kesinlikle siz daha guzel anlatmissiniz) ben baska birseyi temsil eder oldum,inanin buda saldiri degil,Turk insani meraklidir..

ilker

Adsız dedi ki...

Ya benim de burada bir yazım olacak dı ama nereye gitti acaba? Neyse, işin aslı benim öğrenmek istediğim onlardan ya da bizlerdensin olmak değil, Japon kültürünü tanımak. Bu da kitaplardan zor, tabi elinizde Kate Fox un "watching the english" gibi bir kitap yoksa. Ben Türkiye'de de Türkiyeye alışamadım. Sevemiyorum düzensizliği ne yapayım.

Meltem bu kadar Türklerden Türkiye'den nefret ediyorsan niye adını Meltem diye kullanıyorsun ve de neden Türkçe yazıyorsun derler dimi ama. Bende nefret düzeyinde hoşlanmıyorum bu tamamen duygusal! insanlardan ama insan önce kendini düzeltmedikçe öyle maddiyatsız seven insanları göremez.

Adsız dedi ki...

Taylan, Avrupalinin Amerikalinin Japonlar hakkindaki yorumunu iyi biliyorum cunku ben Japonyada yabanci bir firmada calisan biriyim istemeden kulagima gelen oldukca hos olmayanlar epey oluyor. Turk halkinin soylendigi kadar 親日 olmaduklarini dusunuyorum yasadiklarimdan ibarettir ve de zaman icinde vatandaslariniz uzak dogululara alisip sokaklarda rahatsiz edenin kalmycagini sanmiyorum onlarin terbiyeye ihtiyaci var zaman veya egitimeye degil.
Yazdiklarimdan dolayi yanlis anlama birisi hakkimda Turklerden nefret ediyorsun falan yazmis ben Turkiyeyi sevmem demiyorum ki orada ne kadar kotu olaylara karsilassam da o kadar da iyi hatiralarim var. Yabanci kalmak bazen kotu bazen iyidir... nerede olursan kendin ol o kadar.
Artik fazla yazmak istemem sadece bunu soylemek icin buraya geldim baban icin cok gecmis olsun. Allah acil sifalar versin.

Adsız dedi ki...

slm arkadaslar, ben de japonya nin kyoto sehrinde yasiyorum, yaklasik olarak sekiz aydir burdayim, her seyden once sunu soylemek gerekir, dunyanin en ozel kulturlerinden biri, neden ozel onu da dogru anlamak gerekir, gerek fiziksel gerek kulturel, dinsel ve cografik ozelliklerden dolayi sorunu eger dogru anlamak gerekiyorsa biraz genis boyutlu dusunup oyle degerlendirmek gerekir, yoksa japon iyimi kotumu, turk iyimi kotumu demek biraz sorunun cok uzaginda kalmak gibi geliyor bana, en basitinden onlar caliskan biz tembeliz, sadece bu fark bile siz ce hayatin tum dinamiklerini sekillendirmez mi, sanirim budizm ve islam farkliligindan bahsetmeme gerek yok,herkesi saygiyla selamliyorum....