21 Ağustos 2007

Japon erkekleri alkolik mi akşamcı mı?

Dün akşam trenle dönerken yanımda orta yaşlı bir adam benim gibi ayakta dikilmeye başladı. Oldukça kalabalık trende adamın bana deymesiyle terini ve alkol kokusunu farkettim. Adam ayakta zor duruyordu, trenin sarsıntısıyla o da sallanıyordu, gözleri kapalı ve yığılmak üzereydi. Ön tarafındaki kıza biraz fazla (ayıptır söylemesi) yüklenir gibi oldu. Neyse kız yer falan değiştirdi, rahatsızlık önlendi.

Japonların büyük çoğunluğu içkiye zayıftır. Hemen kızarırlar çünkü alkolü mas edecek enzimleri karaciğerleri yapamıyor. Buna rağmen alkol kültürün bir parçası. Cenaze ve düğünlerdeki Shinto törenlerinde sake kullanılır. Yılbaşında da. Sosyal olarak iş çıkışı "bir tek atmak" çok yaygın olduğu için meyhaneler ve içkili yerler hafta arası bile takım elbiseli salaryman'lerle doludur. Gecenin geç saatlerinde de çakır keyiflerle beraber "zom" olmuşlar da trenleri sokakları doldurur. Tren platformlarında yerde ya da bankta sızmışlara da rastlanır. Son trenden sonra evlerine nasıl dönerler? Evine dönünce banyo sonrası bir ufak kutu birayı diklemek yalnızca çalışan erkeklerin değil kadınların da bir "lüksü".

Alkol toplumsal iletişimin bir parçası aynı zamanda. Ayıkken konuşamayan insanlar özel ve iş yeri sorunlarını alkolle birbirlerine açıveriyorlar. Alkol masası bağı nerdeyse askerlik arkadaşlığı gibi oluveriyor. Olayın şimdikilerdeki adı "nominikeyshon". Bu söz içmek ve communication'dan oluşuyor. İş hayatının vaz geçilmez parçası. Japonlarla gerçekten iletişim kurmak için de akşamcılık biraz gerekiyor yani. Akşamclık ve alkolikliğin arasındaki ince çizgiye dikkat edilmesi koşuluyla!

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Su karacigerle ilgili verdigin bilgi dogru mu? Daha once hic duymamistim.

Su sarhos amcamin masum Japon kizina yaptigini yazdigina gore saha sonra Chikan (Subway Groper -> "Fortcu" -> http://www.flickr.com/photos/bobotron/57057174/ )'la ilgili daha ayrintili bir yazi yazman gerekir diye dusunuyorum, ne dersin :)

Taylan dedi ki...

Skyin,

Karacigerle ilgili bilgi dogru..Japonya'da yaygin olarak bilinir.

Chikan olayi bu halde oldugu icin sabah metrosunda 9'a kadar haremlik-selamlik var ya. Her yerde posterler falan.

Cinselligin bu kadar acik ve serbest oldugu bir ulkede hala fortculugun neden var oldugunun yorumunu bir uzmandan duymak isterdim.

Adsız dedi ki...

Merhaba burası cok hoşuma gitti...Ben size özel mail atmam lazım cünkü ben bir japona aşık oldum bana yardım edinnn..pleasemailimi nasıl vercem ama yaa

Taylan dedi ki...

Hazal,

Bana admin@commoncolors.net'e özel email atabilirsin.

Görüşmek üzere...