28 Ağustos 2007

Mishima'da bir müze


clematis-no-oka



Mishima, İzu yarımadasının karaya bağlandığı noktanın ortasında bir kasaba. Bu haftasonu Atami gittim, dönüşte Mishima'daki Clematis-no-oka müzesine uğradım. Müzenin adı Türkçesini bulamadığım Clematis çiçeğinden geliyor. Oldukça yeşil bir araziye yayılmış alanda sanatçılara adanmış müzeler var. Bernard Buffet'nin müzesi oldukça kapsamlıydı. Esas sürpriz İtalyan heykeltraş Vangi'ye ayrılmış Vangi Sculpture Garden Museum (MUSEO VANGI) idi. Yukardaki resim müzenin bahçesinden. Oldukça dinlendirici değil m?

Japonya'da böyle alakasız yerlerde "taşrada" hem de böyle müzeler bulmak hep tatlı bir sürpriz olmuştur. Japonya'nın çok sevdiğim yanlarından biri bu.

8 yorum:

Adsız dedi ki...

yaban asması, akasma, meryemana asması, filbahar, filbahri .bunlardan birisi kullanılabilir clamentis e karşılık . Biraz daha açarmısın japonların türklere karşı farklı yaklaşımını.

TanAkaN

Taylan dedi ki...

TanAkaN,

OK. Teşekkürler, öğrenmiş oldum. Sen nerden araştırdın tercümesini? Ben aradım bulamadım.

Japonların aslında Türklere karşı özel bir farklı davranışı yok. Hangi cümlem, ya da yazımı kasdettin?

Adsız dedi ki...

Merhaba Taylan,

Benim icin gercekten onemli bir konu var. Sana danismam gerekiyor fakat mail adresini bulamadim. Rica etsem bana ggdestek@hotmail.com adresine bir mail atarmisin sana yazmak istiyorum.

Tesekkurler :)

Adsız dedi ki...

selam,

Taylan yeri degil ama bende takinti olmak uzere,bilgin varsa aydinlatirsan sevinirim,japonlar niye trafik lambasindaki yesile mavi derler,bu konuda cok enteresan seyler yasiyorum,birde biliyorsun yine buna benzer ao-ringo meyvasi vardir tadindan yenmez..(Turkce bilen japonlar bu bir dalga gecme veya asagilama degildir,saldiri hic degildir)
tesekkurler

ilker

Adsız dedi ki...

Bende babylon'un Türkçe-İngilizce sözlüğü var bilgisayarda, kelimenin üzerine orta click yaptım çıktı ;-)

Aşağıdaki yazının yorumlarına yazdım. Buraya yazdığım soruyu orada aradım bulamamışım :))
Şöyle ben japon-guide.com diye bi sitenin forumda okumuştum işte , zencilere nasıl davranılıyor farklı davranılıyor mu? yok zenci kadınlara nasıl bakılıyor japonya da? filan falan fişmekan. Sonra aklıma takıldı acaba bizim Japonlara ilginç derecede olan muhabbetimiz karşılıklı mı? Japonlar Türkler hakkında ne düşünüyor. Genel olarak diplomatik cevapları biliyoruz zaten de acaba metroda yanımızdaki koltuk boş olsa ve Türk olduğumuzu anlasalar o boş koltuğu gördüğü halde oturmayan Japonlar o koltuğa oturur mu?
TanAkaN

Taylan dedi ki...

Ilker,

Ao bence Japoncada bizim yalnizca masmavi olarak rengi degil, cam gobeginden turkuaza kadar olan renkleri de kapsadigi icin, ayni zamanda taze yesil-bitki anlamina da geldigi icin (ao-jiru). Yesil-midori ise kullanim olarak hep koyu yesil icin kullaniliyor benim gozlemledigim kadariyla.

Taylan dedi ki...

TanAkaN,

Zenciler-genelde Afrikali zencilere cok iyi gozle bakilmiyor ama Amerikali zenciler icin durum daha iyi sanirim.

Turkler-bence ozel olarak Turk bilgisi ve sevgisi olan cok cok azinliktaki bir grup insan disinda farketmez, yani Turk ya da diger yabanci farketmez.

MehmetSaygin dedi ki...

merhaba Taylan,

Ağaçlar.net'te clematis ile ilgili özel bir başlık var;

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4446&highlight=clematis

Selamlar,