24 Mart 2009

Japon yöneticilerin zoru ne?

Bu başlık aslında Amerikan yöneticilerinin zoru ne, olmalıydı. Japonya'dakilerle çok farklılar çünkü.

Geçenlerde çıkan bir habere göre Japon CEO'ları ABD'li CEO'ların dörtte biri kadar para alıyormuş.

JAL'ın başkanı otobüsle gidiyor işe, maaşını kesiyor ve kafeteryada çalışanlarla birlikte sıraya giriyormuş. Toyota buyıl ikramiyeleri kesti. Elpida Memory şirketinin başkanı da geçen yıl 2 ay maaş almamış.

Japon yöneticileri, şu anda yaşarı ilerlemiş olan nesil, yeni mezunken bu şirketlere girip yavaş yavaş zorlu bir rekabet ortamında akranlarının arasından sıyrılarak buralara gelmiş insanlar. Çalışanlardan biri gibi davranmaları ve başarısızlıkta da "sorumluluklarının kabul ederek" istifa etmeleri bekleniyor.

Yeni nesil iş başına geldiğinde ne olacak, bunu önümüzdeki yıllarda göreceğiz.

4 yorum:

Nihal dedi ki...

Bence eski neslin devamı olacaklardır.

Taylan dedi ki...

Yeni neslin değer yargıları ve yetiştirme tarzı oldukça farklı. Bu yüzden farklı olabilir.

Nihal dedi ki...

Bizdeki ataerkil durumlar nasil halen degisim gostermiyorsa bugun bile, cok eminim Japon toplumu da -en azindan bir sure daha eski geleneksel tutum ve aliskanliklarini devam ettireceklerdir- gibime geliyor. Icinde bulunduklari dejenerasyona aldanmamak gerekir bana sorulursa, cunku aynisi bizde de var. Ama koklere bir bakin, degisen ne var? Sonra da bize bakin, degisen ne var?

İlhami Uyar dedi ki...

Bana göre Japonlar çok katı kuralcılar,geleneklerinden pek taviz vermiyorlar,gelecekteki davranışlarınıda bekleyip göreceğiz,iyi çalışmalar kolay gelsin.