02 Ocak 2007

2007'ye NHK'le girdim


Uzun zaman oldu yazmayalı. Yılsonu partileriyle geçti çoğu zaman. Japonlar yılsonunda "bounenkai, yılı unutma" partileri yapar. Aralığın başından beri bu yemekli içkili toplantıların ardı arkası gelmedi. Karaciğer ve cüzdan için çok iyi bir dönem değil.

Bu yıl yılbaşını partilerde geçirmek yerine evde geçirmeyi tercih ettim. NHK'nin (Japonya'nın TR'si) düzenlediği özel programı seyrettim. Bu program çok uzun zamandır devam eden bir yarışma aslında, "kouhaku uta gassen, kırmızı-beyaz şarkı yarışması". (Kırmızı kadınlar, beyaz erkekler, kırmızı-beyaz aynı zamanda kutlama zamanlarında kullanılan renklerdir, yılbaşı Japonya'da bayramdır.) Saat 11:30 civarında halk oylamasıyla kazanan grup belirleniyor. Programa katılanlar medyanın en ünlüleri, seçim de en iyi ve gösyerişli performansa veriliyor. Bu yıl konuklar arasında Ken Watanabe de vardı. Clint Eastwood'un Iwojima'dan Mektuplar filminde Son Samuray'dan bile iyi performans verdiği söyleniyor. Tabii spor dünyasından buz pateni şanpiyonu Shizuka Arakawa da. Enka'dan Caza, Pop Müzikten Klasiğe her şeyin olduğu programın şarkıcıları da Angela Aki, Hikawa-chan, Akiko Wada, Smap, Tokio, Ayumi Hamazaki gibi her dem TV de boy gösteren ünlülerdi.

NHK tema olarak "furusato, sıla" konusunu belirlemişti. Japonya'da pek çok insan aslında büyük şehirlere çalışmaya gelir, sonra köylerini, ailelerini özler durur. Bazı şarkıcılar yakınlarda ölen anne, baba ya da büyükanneler için söylediler. Duygusal anlar yaşandı. Eğlence yerine bu hüzünlü havada mı yeni yıla gireceğiz derken Dreams Come True büyük bir show yaptı, en son çıkan enka şarkıcıları da devam ettirdi, erkek enka şarkıcının showu ve Smap sayesinde yarışmayı erkekler kazandı.

11:40dan itibaren Japonya çapındaki ünlü tapınaklardan canlı görüntülere yer verildi. İnsanlar çoktan sunaklar önünde yeni yıl duaları için uzun kuyruklar oluşturmuştu. Japonya'daki Korelilerin tapınaklarına bağlanılması ilginçti, çünkü Japonya'da yapılmayan şekilde Budist dualarını yapıyorlar, secde ederek. Kyoto'daki büyük çanların çalmasıyla yeni yıla girilmiş oldu.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Akemashite Omedetou Gozaimasu

Bende yeni yila Japonya'da bir Japon aileyle girme sansini sahip oldum. Klasik olarak Kouhaku seyrettik ve DJ Ozmo adli sakicinin gosterisindeki ciplak gibi gorunen kizlarin dansiylada bir o kadar da sok olduk.
Bu arada Furusato icin tesekkurler, bana "home" olarak cevirdiklerinde pek anlayamamistim :) Ardindanda cesitli tapinaklardan canli yayinlanan goruntuler...
Ben sahsen yeni yili arkadasimla kutlamak icin Japonya'ya gittigimde aslinda yeni yilin bir cesit dini bayram oldugunu bilmiyordum. Ama yine de "Kotatsu" da sicak sake icip sashimi yiymek ve ailece Kouhaku seyretmek hem ilginc hem de eglenceli bir deneyimdi. Ertesi gunde bulundugumuz adadaki (Kyushu) en buyuk shrine olan "Dazaifu" a gittik, ardindan da klasik aile ziyaretleriyle bayram/yilbasi kutlamasini bitirdik. Dini inanclarinin zayif oldugunu sandigim Japonlar'in, yilbasi gunu shrinelara akin etmesine acikcasi bir turlu anlam veremedim.
Ikinci kez bulundugum Japonya'dan cok hos anilar, kulagimda Tulip'in Seishun no Kage'sin hos tinisi ve damagimda Fukuoka West Street'de yedigim Hakata Ramen'in tadiyla geri dondum. Ve Japonya'da calismayida ciddi ciddi dusunmeye basladim.

Yoi otoshi wo...

Taylan dedi ki...

Merhaba Skyin,

Sizin de bana benzer bir şekilde yeni yıla girmeniz beni çok sevindirdi.

Fukoka, Kyushuu genel olarak ne güzeldir... Kumamoto tarafına gitme fırsanız oldu mu? Aso Dağına falan?

NHK'in başı o gösteri için çok ağrıyacak. Aslında diğer kanallarda normal günlerde, yemek zamanı çıkan programlardaki gayet açık-saçık imalarve konuşmalarla karşılaştırılınca ben çok masum bulmuştum. Üstelik anne-babaların çocuklarıyla beraber çıplak
ofuro'ya girdikleri, çocukların halka açık kapılıcalarda (doğal olarak) çıplak kadın-erkek yetişkinlerle beraber oldukları bir ülkede yadırganacak bir şey olmayacağını düşünmüştüm. Ama NHK'in genel katı ahlakçı politikasıyla bağdaşmaması ve son zamanlardaki skandallar nedeniyle tepki çektiğini düşünüyorum.

Japonların bizim ve diğer tek tanrılı dinlerin öngördüğü kapsamın dışında kaldığı için zayıf gibi görünen, kendilerine göre Shinto-Budist karışımı dini inanışları var. Genelde "Tanrı" kavramına çok güçlü olarak inanan çoktur, bu tanrı Budism anlamında olabildiği gibi, Shinto anlamında animizm kökenli de olabilir, biraz duruma göre. Ama genelde "ummei" (kader-kısmet) kavramıyla da bağlantılı, insan üstü bir güce teslim olma durumu vardır.

Japonya'daki din kavramı ve Budizmi yaşayışları beni çok çok düşündürdü. Hala da bu konuda yeni şeyler öğreniyorum.

Japonyayla ilgili düşlerinizin gerçekleşmesi dileğiyle!

Adsız dedi ki...

Merhaba Taylan,

Aciklamalarin icin gercekten cok tesekkur ederim. Blogundan suana kadar cok sey ogrendim ve hala ogrenmeye devam ediyorum. Ozellikle Japonya'yi bir Turk'un gozuyle bakmam ve yorumlaman benim icin cok onemli.

Simdiye kadar gerek is gerek tatil amaciyla 17 degisik ulkede bulunsamda Japonya gordugum en ilginc ulke diyebilirim. Benim icin Alice'in Harikalar diyari gibi biryer. Tabi hic kimseye bir Japon arkadasi olmadan Japonya'ya gitmesini onermiyorum :) cunku o guzel ulke hakkinda hicbirsey ogrenmeden geri donmeleri kacinilmaz.

Bahsettigim gibi bu ikinci kez orada bulunusum. Ilk kez gittigimde yaklasik 3 hafta kaldim ve Kyoto, Tokyo, Osaka, Hiroshima, Koyasan, Fukuoka, Kitakyushuu ve Kyushuu adasinin cesitli yerlerinde bulundum. Aso aktif volkanik kreterini gorme ve Kurukowa ve Kuju'da onsen keyfi yasama sansim oldu.

Benim arkadasimin ailesi aslinda sanirim Japonya'da ender rastlanan geleneksel bir aile. Bunun yaninda bircok konuda da cok acik fikirliler. O yuzden bende kendimi biraz sansli hissediyorum :)

Yeniden yazilarinla verdigin icin degerli bilgiler ve paylastigin tecrubelerin icin tesekkurler.

Bir sonraki ziyaretimde gorusmek uzere...

Adsız dedi ki...

Merhaba! NHK çok sevdigim bir kanaldır demek bütün japon sanatçılar NHK de idi ben izleyemedim çünkü bende şifreli fakat sesini dinleyebiliyorum ve haber saatinde açık oluyor evet ayumi hamasaki inanılmazdır shizuka arakawa bir numara ve diger sanatçılarda öyle japonyada birçok sanatçı vardır hangisini söyleyeyimki en çok j-pop ve j-rock en çok sevilendir ama enka çok dinleyende vardır fakat bende enka tarzında iki şarkıcı var ishikawa sayuri ve itsuki hiroshi enka da severim asia çok seviyorum japonya güney kore kuzey kore çin thailand taiwan hong kong philipines....japonya bir numaradır sonra güney kore ondan sonraki bir numara ben çok seviyorum japonya güney kore ve diger asia ülkeleri ve asia şarkıcıları bir numaradır japonca korece ve çince thailandca dinlerim hepsini çok seviyorum arigatoo gozaimashite
gamsahabnida
shiye shiye

Taylan dedi ki...

Sevgili Beriwan,

Japonya'da mı yasıyorsun? Blogunda bu konuda bir ipucu bulamadım.

Senin de yazdığın gibi Japon enkası başta olmak üzere Asya şarkıları çok güzel. Çünkü duygusal ve yumuşak, sözleri anlamlı. Bizim Türk Sanat Müziğimize benziyor. Biz bu güzel şarkılarımıza yeterince ilgi göstermiyoruz ne yazık ki.