30 Haziran 2008

Bel ölçülerimize dikkat!

1 Nisan'dan başlayarak 40-74 yaşları arasındaki insanlara zorunlu checkup'dan geçerek risk altında oldukları anlaşılırsa zorunlu sağlık-beslenme terapisi uygulanacak. Bu kanun, Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanlığının yeni projesi. Risk faktörleri bel kalınlığının erkeklerde 85, kadınlarda 90cm'den fazla olması, sigara içme, kandaki şeker, yağ oranı ve yüksek tansiyona göre belirlenecekmiş. 5 yıl içinde bakanlık risk altındaki insan sayısını %10 düşurmek istiyor. Bu orana ulaşılamadığı takdirde, bakanlık sağlık sigortası kurumlarına ceza uygulayacakmış.

OECD ülkeleri içinde obesite oranı oldukça düsük olan Japonya'yi bu önlemi almaya iten neden, yaşlanan nüfusun ileride çok daha fazla artacak sağlık giderlerini kontrol altına alma isteği.

Erkeklerde 85cm ölçüsü aslında oldukça dar. Türk erkeklerinde 35 yaş üstünde 85'i tutturmak zor değil mi?. Bu oranların yabancı çalışanlar için de bu şekilde uygulanıp uygulanmayacağinı merak ediyorum doğrusu.

Öte yandan, sağlıklı yaşam için gosterilen çabanın calışma alışkanlıklari ve saatleri için de gösterileceğini umuyorum.

Japon yemekleri sağlıklı diye bilinse de pek çok çalışan plastik kaplardaki "obento"ları alır. Bu kutu yemekler güzel gözükse de kızartmalar çoktur. Sebze azdır, taze sebze hiç yoktur. Evden eşlerinin pişirdiği sefer tasında yemeklerini getirenler çok olsa da gecenin bir vaktine kadar çalışanlar en az bir öğünü mecburen dışarda yer ya da hazır bento alır. Saat 10'dan sonra dönen insanın yürüyüş ya da idmana vakti de olmaz.

Yakında yine "shouganai" denir. "Bizim hayatımız böyle."

Japan, Seeking Trim Waists, Measures Millions
Metabolic Syndrome

3 yorum:

Adsız dedi ki...

"shogunai" boşver demek, değil mi? Öğrendim galiba bir iki kelime Japonca :)).

Japonya da nüfus artış hızı neden bu kadar düşük anlamadım. Millet çocuklarına mı bakamıyor çalışmaktan???Yoksa avrupalılar gibi, vücudum bozulmasın diye huzur evinde yalnız başına ölmeyi mi seçiyorlar??

TanAkaN

Adsız dedi ki...

Sumo sporcuları bu kuralın dışında mı tutulacak taylan,onlar için bir istisna yasası mı çıkarılack?

Aslında hep merak ediyorum bir yandan da;Sumo sporcuları belirli bir ağırlıga erişebilmek için kendilerini yoğun bir beslenmeye tabi tutuyorlar göründüğü üzre,yani evet belki tombul çocuklar bu spora yönleniyor olabilir,ama o tombullugu kendi kaderine bırakmaktan ziyade oldukça Japanese olarak birşey yapıyorlarsa "güzel","sonuna kadar" veya "profesyonelce" yapıyorlar galiba :)
Çok küçükken mi seçiliyor bu sporu yapacak çocuklar?

emre..

Taylan dedi ki...

TanAkaN,

"shogunai" elden ne gelir, yani birşey yapılamaz gibi.

İkinci soruna yanıtı bugün yazı olarak yazarım.

Emre,

Sumocular için eminim bir istisna yaparlar. Onların sosyal sigorta sistemine bağlı olduklarından bile emin değilim. Bağlı oldukları federasyonun bir kurumu-kuralı vardır gibi geliyor.

Bu geleneksel spora meraklı olanlar seçilip "besleniyor". Ben sumoyla çok ilgili değilim gerçi.

Bu aralar yabacılar sumo liginde çok revaçta:

Bulgaristan Sumo Federasyonu
All Sumo Foreign Rikishi