16 Haziran 2008

Depremde erken uyarı

Cumartesi sabahı depremi hissettim. Sonra televizyonda ilk görüntüler geldi. Bıcakla kesilmiş gibi yarılan ya da kesilen yollar, yamaçlar gerçekten yine de ucuz atlatıldığını düşundurdü.

Basında da çiktı, erken uyari sistemi kullanıldı. Ben de TV'de duydum. Şaşırdım da.

Ama bu deprem büyük bir şehirde olsa yine de felaket olabilirdi. Erken uyarıyı insanın duyması, idrak etmesi ve harekete geçmesi için gerekli süre oldukça uzun. İnsan donup kalıveriyor.

Haberler:
MyNet
HaberTürk

3 yorum:

Adsız dedi ki...

"Ama bu deprem büyük bir şehirde olsa yine de felaket olabilirdi."
Biz Japonya'yı depreme çok dayanıklı evleriyle hatırlardık. Değişen bir şey mi var??
TanAkaN...

Adsız dedi ki...

çin deki depremde bir sürü insan öldü. yapıların kalitesizliğinden dolayı oldu bunca ölüm ve tedbirsizlikten. bence japonya bu konuda gerçekten bilinçli neresi olursa olsun deprem olduğunda ölen olsa bile çok az olur diye düşünüyorum. erken uyarı sistemi sayesinde onlarca belki yüzlerce insan kurtuldu. bu olay sistemin daha da geliştirilmesi için referans oldu.

Berna

Taylan dedi ki...

TanAkaN,

Ben bu deprem işlerinden pek anlamam. Japon gazetesinde depremin yatay değil düşey açıdan geldiğini, uzun sürdüğünü bu yüzden yollar ve köprülerin, yamaçların özellikle etkilenmesinin doğal olduğunu yazıyordu. Demek ki dedim, bu iş şehirde olsa pek iyi olmayacaktı.

Japonya'da binalar gerçekten dayanıklı, yönetmelikler sıkı. Ama bir de gerçek var ki, teknoloji ve yönetmelikler hep yenileniyor. 20 sene önce yapılan binaların bugünküler kadar her türlü depreme dayanıklı olamayacağı tahmin ediliyor.