11 Haziran 2008

Dağ Tanrısı



Santory Japonya'daki en büyük içecek şirketlerindendir.
Reklamda iki slogan ilgimi çekti:
Sağ alttaki Tennen Sui: Doğal, saf su. (Ten aynı zamanda gök için kullan bir karakter)
Sol yandaki yazı: İnsan eliyle yapılamaz, Dağ Tanrısı'nın armağanı.
Japonların doğada milyonlarca tanrı olduğuna dair inançları reklamda güzel ifadesi edilmiş.

8 yorum:

Adsız dedi ki...

Taylan, anladım adamlarda tanrı bolluğu var. Şimdi ben Japonya ya gelsem, herhalde bunun bir sınavı vardır, sınavına girsem tanrı olsam acaba emekliliği var mıdır? Şimdi tanrı ölümsüz ya, o zaman SSK pirimlerini daha az veririm değil mi? pirim ödeme zamanını da 5bin sene yapsam 10bin sene sonra yeniden pirim ödemeye başlasam sorun olmaz herhalde.

Dip: Akıllı olan en azından buna çalışan Japonların hala böyle bol bol tanrılı bir şeye din diye inanmaları inanılmaz derecede absürd geliyor bana

Adsız dedi ki...

Tecrubelerime gore "cok tanrili din" kavrami, Japon halkinin doga ile olan iliskisine yakindan goz atinca eskisi kadar kulaklari tirmalamaz oluyor.

Taha

Taylan dedi ki...

Evet doğa güçleri=tanrılar gibi. Shamanizm, animizm karışımı. Bu tanrılar olayını oldukça derinlerde yaşıyorlar.

Aslında din olayını fazla düşünmüyorlar ve takmıyorlar. Hallerinden memnunlar. Budizm de bunun üstünde ayrıca.

Tek tanrılı din olarak tanıdıkları Hristiyanlığı kendilerine yabancı buluyorlar. Doğadan kopuk hatta doğaya ters, aykırı.

Adsız dedi ki...

Benim tanıdıgım Japonlar, Budist oldukları halde ''Buda ögretileri''
hakkındada pek bir şey bilmiyorlardı.İnanmak ve bilmemek...

Hazal

fulya dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
fulya dedi ki...

Çok Tanrılı din ögretileri çeşitli mitlerle insan hayatına girer.Mit ne menen bişiymis derseniz,Taa Yunanistana başlayıp ordan Mısıra kadar uzanip Mezopotamyayı da içine alan bir çervede düşünmek gerekir.

Mit'ler : doğruluğu tartişılmadan direk olarak kabul edilmiş şeylerdir.Mitolojide geçen çok Tanrilı öğretilerinin de birer mit olduğuna inanılır ve sorgulanmaz.(Bknz.Yunan Mitolojisi)

Türklerin Şamanizm'e mensup olduğu guzel zamanlarda,çok Tanrılı din anlayışı vardı.Hatta mitolojiyi dikkatlice incelediginizde orada geçen çoğu efsanenin tek Tanrılı dinlerde geçen (örnek Yaradılış-Ademle Havvanın cennetten kovulması gibi)hemen hemen aynı olduğu görülür.(Bu arada dip not:mitolojik efsanelerin çıkış zamanı tek tanrılı dinlerden oncedir.)

Bir ulkeye,kulture,topluma ait olan bir inancı bize her ne kadar ters gelirse gelsin, kendi inanç anlayışımıza çercevesinde değerlendirip ene bu değer kapsamında saçma olduğuna karar vermek o toplumun kulturunu ve geçmisini yok saymak demektir.Ayrıca bu gibi şeyler değerlendirme yapanın kendi kultur ve toplum yapısına göre ele alındığında kişiyi yanıltır.

Japon mitolojisiyle ilgili ve bu Tanrıların nerden geldiğini detaylıca öğrenmek isterseniz ilk önce Çin Mitolojisine bakmanızı,daha sonra Japon Mitolojisi ve çok tanrili din anlayışına geçmenizi öneririm.

Adsız dedi ki...

Fulya;
Mit doğruluğu tartışılmadan kabul edilir demek ne demek? Çok yanlış. İngilizce karşılığını yazayım; traditional story about supernatural beings or imaginary people that narrates a common belief or explains some natural phenomenon; fable, folk tale; legendary character; commonly held but unsubstantiated belief.
Türklerin Şamanizm'e mensup olduğu guzel zamanlarda :))). Tarih üzerine hayatınızı bile adamış olsanız bunu kanıtlamanız pek mümkün gözükmemekte sanırım. Şamanizm de gök tengri yok muydu sadece. Yoksa benim bildiğim şamanizm başka bir dünyaya mı ait? Şamanizm'in başlangıçta Batılılar'ca çoktanrılı bir din zannedilmesindeki ana etken, Şamanizm hakkında yeterince bilgisi olmayan ilk Batılı gezginlerin Şamanizm hakkında Batı'ya aktardıkları yüzeysel bilgilerden kaynaklanmıştır. Her şeyden önce, Asya Şamanizm'inde tapınma yoktur, ki bu da bir din olmadığını açıkça ortaya koymaktadır. Japon ve çin mitolojisinde tanrı yapısı bizim bildiğimizin aksine yaratıcı gücüne tam olarak sahip olan değil, daha çok ölümsüz ve çok büyük güçlere sahip olanlar için bir tanımlamadır. Bunu Hayao Miyazaki'nin bazı filmlerinde görebilirsiniz. Örneğin; Prenses Mononoke - (Mononoke Hime; İng: Princess Mononoke) de doğa tanrısını öldürmeye çalışan Lady Eboshi'yi görürüz filmde.

TanAkaN

fulya dedi ki...

Tanakan

Bu iş burda cok uzar,keza Taylan in blog u da bunun yeri hiç degil bence.O yüzden kisaca diyebilirim ki,yazinda yanlis bir akil yürütme yapmissin,
Ve gene yazindan anladiğim kadariyla eksik bilgi sahibisin bu konuda.

Hiç Mit in inglizcesine falan girmene gerek yok,uzaklara da gitmeyelim hiç.Keza bir seyi biliyorsan önüne çıkan Wikipedia türü bilgilerde pek değerli olmaz.Bir şeyi idda etmek icin o isi iyi bilmeli ve çok okumali değil mi? =)

O yüzden,bu işin erbabi bir kaç tane adam var bu ulkede,onlarin kitaplarını "tarafiszca" okusan yeterince aydınlatici olacaktir senin için.Ayrıca "Şamanizmin sadece Gök Tanri inancina sahip olmadiği" ni başka bir çok tanrilarin var olduğunu,ve şamanizmin sanilandan cok daha genis ve derin oldugunu da gene onlari okuyunca anlayacagini umuyorum.

Yaşar Çoruhlu nun Turk Mitolojisinin Ana Hatlari kitabi bence bu iş icin tek başına bile yeterli bir kaynaktır.

Kendisinden bu dersi almiş sansli insanlardan da biri olarak tekrar altina basarak diyebilirim ki,
Mit'ler bir ucu dini koklere dayalı ögretilerdir ve evet her dinin kendine ait mitleri nasil tartisilmiyorsa bunlarda tartisilmaz ve inanilir,cunku dini temellidir.Seninde (eğer bir dine mensupsan )sorgulamdan kabul ettiğin bir cok mit vardır mesela.
Ayrıca ismini bilmediğimiz birinin burda "saçma" diye itham ettiği bir yada bir kaç ulusun inancidir ki bu da çok saygisizcadir bana göre.

Ek olarak Mit kavraminin çıktığı ilk yerde Yunan Mitoslaridir.Gene bunlarla ilgilide pek çok kitap bulabilirsin.

Miyazaki Ustanin animelerine girersek bu isten hiç çikamayiz.Çünkü Miyazaki Ustanın animelerin de Shintoizmin icinde bulunan ögretilerin yanı sıra;sosyalizm,eşitlik,komünal yaşama falanda vurgu yaparki bunun tartişmak derya deniz.

Umarim yardimci olabilmisimdir... =)