01 Mayıs 2008

Japon renklamlarının absürd'lüğü



Japon reklamları kendi içinde Japonlar için anlamlı olan, ama yabancılar için alışık olmayan konular, göresel ögeler içerir. Japonlar için reklamlar bir duygu uyandırma aracıdır: alışma, özlem, şaşırma, yakınlaşma, özdeşleşme vb. Çoğunukla komik. Ve hatta absürd. Ürünün kalitesi, fiyatı ve özellikleri çoğunlukla anlatılmaz ya da öne çıkarılmaz.

Bu yazıdaki resimler köpek maması ya da ev reklamı değil. Softbank mobile'ın reklam serisi. Softbank Yahoo Japan da dahil olmak üzere pek çok şirketin, bu cep telefonu şirketinin de sahibi. Vodafon Japon pazarından çekilince şirketi devralmıştı. Son zamanlarda pazar payını en fazla büyüten cep telefonu şirketi oldu. Gençler için çekici dizayn ve fiyat politikaları etkili oldu bu büyümede. Vodafon, Japon tüketicisi için bir anlam ifade etmeyen ama "global" telefonlarını satmak için ne uğraşmıştı oysa!

Bu reklam serisinde evin babası bu beyaz köpek, öğretmen. Ailenin kızı Softbank'ta çalışıyor. Anne bir okulda müdüresi, abi de (yine nedense) zenci.





Sol baştaki en sevdiğim reklamda baba uzuuun bir Japonya turu yapar; birşeyleri, onu bir yerlede bekleyen birini beklerken evden telefon gelir, eve döner. Tema; 24 saat aile içi konuşma bedava.
İkincisinde, baba okulda bir öğrenciyi cep telefonu kullandığı için azarlarken ve öğrenci ucuzluğa dayanamadığını anlatırken müdüre hanım gelir ve "eğitim azarlamakla olmaz" der. Yanıt "peki hanım", "okulda müdüre hanım diye çağır", "peki". Eve gelince "yemek ne zaman hazır olur müdüre hanım?", "evde müdürü falan bırakalım". "Uf çok karışık..."
Alttakinde oğul babayı yıkarken Softbank'ın fiyatlandırmasını anlatır. Su çok sıcak gelir! (O kadar.)

Bilmem bu yazının başlığını neden böyle koyduğumu anlatabildim mi?

10 yorum:

Adsız dedi ki...

köpek çok sevimli hani bu japonyaya özgü olan bir köpek türü var o mu bu tatlı şey? konu dışı ama sormadan edemedim :-)

Berna

Adsız dedi ki...

Evet köpek japonya ya özgü bir köpek. Özellikle Japon mutfağında ısrarla istenen bir tür ;)))))

Şirketinin kurulumuyla ilgili yeni haberleri bekliyoruz

TanAkaN

Taylan dedi ki...

Berna,

O köpek Yamanashi bölgesinin "Kai" denen bir türüymüş.

TanAkan,

Japon mutfağıyla ilgili bölüm şaka mı, yoksa benim bilmediğim birşeyi biliyorsun?

Ben bu zamandır burdayım Japonya'da köpek yendiğini ne duydum ne gördüm:) Tabii Kore'de durum farklı.

Adsız dedi ki...

Şaka tabiki ;))).

Köpek sibirya kurduna benziyor

TanAkaN

Dip: Neden şirketinin sitesine girişi şifreli yaptığınızı anlayamadım?

Taylan dedi ki...

TanAkaN,

Şirketin web sitesinde son düzenlemeleri yaptığımız için. Dezayn falan biraz zaman alıyor oturtmak. İçimize sindiği gibi hazır olunca şifreyi kaldıracağız. Yoksa ne anlamı var değil mi?

Adsız dedi ki...

Tanakan'ın cevabını görünce çok korktum ama Taylan Bey'in cevabını görünce de içim rahatladı. gerçekten çok sevimli bir köpek bembeyaz tüyleri çok hoşuma gitti.

Berna

fulya dedi ki...

Japonlar saçma sapan şeylerden zevk alıyor ve etkileniyor.Bu reklam sayesinde bunu bir kere daha anladım...Aynı gulen adamları dövüp bir de üstüne gülmeleri gibi ya da hard gay serisi gibi....

Taylan dedi ki...

Fulya,

Acaiplik tanımına göre değişir değil mi?

Türkiye'deki bazı şeyler de onlara acaip geliyor.

Adsız dedi ki...

hakikaten cok hoşuma gitti.reklam alışkanlıkları bomba :)

Adsız dedi ki...

Bence cok hoş ve degişik olmuş.Zaten bu tarz görselliklerin de,her milletin kültür yapısına göre farklılık arz etmesi muhtemel bir durum. Yoksa bu dünyada ki bu kadar renk skalası nasıl olacaktı ki??

Pınar Demir