14 Mayıs 2008

Japonya'da şirket kurarken - 2

Bakanlık
İkinci aşamaya geçmek için günleri ayarladık. Bu sefer de cebimizde makbuzumuz, çantamızda onaylanmış tüzüğümüz, paramız, Adalet Bakanlığına bağlı bölge Hukuk İşleri Bürosuna gittik. Bizim gittiğimiz büro Tokyo'da yabancıların pek takılmadığı bir bölgede olsa gerek, tabii işlemleri yapacak amca yine bizi görünce biraz dumur oldu. Şöyle bir göz ucuyla baktı. Gerekli belgeleri sıraladı, yani "bunlar bunlar tamam mı bakalım ki buraya geldiniz?" der gibi.

Biz de kağıtları falan çıkardık. En önemli şeyler, tabii onaylı tüzüğün yanında, kendi kişisel mühürlerimiz (inkan), mühürün sahipliğin, kanıtlayan belge (inkanshoumeisho) ve şirketin mühürleriydi.

Hatırlatmak isterim ki Japonya'da resmi işlerde imza değil, mühür kullanılır. İlk geldiğimde banka işlerinde oldukça zorlanmıştım. Bu yüzden mühürler çok önemli.

Amca herşeye şöyle bir baktı. Artık güveni gelmişti, çünkü herşey tamamdı. İşlemi resmi olarak başlatması için gerekli pulu almak için bizi karşı binadaki pulcuya gönderdi. Pul (evet inanması zor ama) 150 bin yen (1500 dolar civarı) değerindeydi. M. Masato "aman dünyanın en pahalı pulunu kelebek gibi tut" derken, benim derdim pulu bir yere yapışmadan aynı zamanda da rüzgardan uçmadan yerine ulaştırmaktı. Neyse kazasız pul yapışması gereken yerlere yapıştı. Kişisel mühürler basılması gereken 5-10 yere basıldı (mesela sayfaların kenarlarına da yarım olarak - nedense.)

İki gün sonra işlem tamamlandı. Resimdeki en altta yer alan belge sirketin kuruluş sertifikası (tohon), üsttekiler de sirket mührünün kayıtlarıyla ilgili.

Artık resmi olarak şirketimiz kuruldu.
2 ay içinde vergi dairesine kayıt yaptırmak ve süresi içinde ikimizden mevcut yönetim kurulunu toplamamız gerekiyor.

(Arkası var...)

7 yorum:

Adsız dedi ki...

Geçmiş olsun. O nasıl bir puldur öyle!! Altın varaklı, zümrüt işlemeli taşlı bişeydir herhal :)). Bir de mühür meselesi nedir anlayamadım? Normalde bankadan falan para çekerken de mühür mü lazım yoksa sadece şirket işlemleri için mi(benim anladığım)kullanılıyor mühür?

Bir de burada şimdi saat 17:40. Orada saat kaç şimdi :)))))

TanAkaN

Taylan dedi ki...

Merhaba TanAkaN,

Burada 23:48 şu anda. 6 saat ileride.
Bankadan para çekerken de lazım mühür. Citibank, Shinsei falan imza kabul ediyor. Diğerleri imza kontrolunda sorun çıkarabiliyor. Adamlar imza mühür gibi diye düşünüyor, oysa el aynı imzayı sürekli atamıyor tabii.

Adsız dedi ki...

O zaman hemen bir mühür taşlı yüzük yaptırmak lazım :))

TanAkaN

Adsız dedi ki...

Bir de 1500 dolarlık pulu merak ettim. Var mıdır resmi falan. Neymiş bu kadar pahalı yapan şey bir kağıdı??

TanAkaN

Adsız dedi ki...

Taylan,
Kurduğun şirket vatana,millete,sana ve ailene hayırlı olsun.
Türkiye'den sana bir tebrik kartı atmak isterim...
sevgiler,
Senem Belendir, Ankara...

Taylan dedi ki...

Herkese teşekkürler!

TanAkaN, pul dökümanda kaldı.
Fiyatın kağıtla ya da dizaynla ilgisi yok. Masraf pulu gibi birşey. Bizde bu meblalar için pul değil makbuz kesilir bunlar pul adeti kalmış herhalde.

Adsız dedi ki...

hayirli uğurlu olsun .